PULPA DE VITEL MARINATA – ANUL 1929

PULPA DE VITEL MARINATA – ANUL 1929

Pulpa de vitel marinata – frageda si foarte gustoasa.

PULPA DE VITEL MARINATA – ANUL 1929
Timp preparare
40 mins
Timp gatire
2 hrs
Timp de asteptare
2 d 3 hrs
Timp total
2 hrs 40 mins
 

Textul original al retetei: “Curatim de pelite si de grasime o pulpa de vitel; ii scoatem osul, o saram bine si o impanam cu slanina proaspata, apoi lasata sa stea 3 ceasuri. In acest timp facem marinata (vezi la vanaturi) care dupa ce s-a racit, o punem peste pulpa asezata intr-un vas de pamant, sa stea 1-2 zile, in fiecare zi introcand-o odata. Dupa aceea scoatem pulpa din marinata si o punem pe o tava si o frigem in cuptor adaugandu-i putina marinata si cateva linguri smantana. In caz in care sosul ar fi prea acru, ii mai adaugam putina supa de vaca; din acest sos, udam adeseori, cu o lingura carnea, pana devine frageda si rumena, mai adugandu-i din cand in cand putin vin si smantana. Facem un sos, mestecand bine 5-6 linguri smantana cu o lingura de faina, suptiindu-l cu putina supa de vaca si cu sosul din tava, adaugand si o jumatate lingura capere taiate marunt, putina coaja de lamaie si lasate sa dea odata in clocot, apoi pus in sosiera si servit langa pulpa taiata felii, aranjate pe o farfurie lunga si incalzita.”

Sursa: Buna menajera sau carte de bucate, Ecaterina Comsa, 1929

tip: Fel Principal
pentru: 10 persoane
Ingrediente
Friptura:
  • 2,5 kg carne pulpa vitel
  • sare
  • 200 g slanina
  • marinata
  • 5 linguri smantana
  • 1 pahar vin rosu
  • cateva linguri supa de vita
Marinata:
  • 750 ml apa
  • 500 ml otet de vin
  • 2 cepe
  • 1/2 lingura piper boabe
  • 1/2 lingura ienibahar boabe
  • 3 cuisoare
  • 5 foi dafin
  • 1/2 lingura sare
  • 1/2 morcov
  • 1/2 radacina patrunjel
  • 1/2 capatana usturoi
  • coaja de la o jumatate de lamaie
Supa de vita:
  • 200 g carne vita sau vitel
  • 1 morcov
  • 1 radacina patrunjel
  • 1/2 telina
  • 1 ceapa
  • putina sare
Sosul servit cu friptura:
  • 5 linguri smantana
  • 1 lingura faina
  • 1/2 lingura capere taiate marunt
  • putina coaja rasa de lamaie
  • putina supa de vita
  • cateva linguri din sosul din tava cand friptura e gata
  • putina sare (daca mai e nevoie)
Instructiuni
  1. Pulpa de vitel pentru friptura (2,5 kg) se curata bine de pielite, se spala, se sareaza si se impaneaza cu slanina (cu ajutorul unui cutit se fac mici crestaturi in carne in care infigem bucatele de slanina), apoi carnea se lasa deoparte timp de 3 ore

  2. Intre-timp se pregateste marinata  astfel: se fierb timp de 20 minute toate ingredientele pentru marinata de mai sus (legumele sa fie taiate rondele / cubulete) si apoi se lasa marinata sa se raceasca

  3. Dupa cele 3 ore de asteptare, se toarna marinata racita peste carnea de vitel astfel incat aceasta sa fie acoperita in intregime si se pune la un loc rece 48 ore  intorcand carnea de pe o parte pe cealalta o singura data

  4. Dupa perioada de asteptare pentru marinare (dupa cele 48 ore) inainte de a pune friptura la cuptor trebuie pregatita o supa de vita astfel: carnea de vita (200 g) se curata, se spala, se taie cubulete si se pune la fiert impreuna cu legumele (morcovul, radacina de patrunjel, telina si ceapa) toate taiate bucatele. Cand supa e gata, se lasa deoparte

  5. Intr-o tava se pun cateva linguri de marinata, 5 linguri de smantana si putina supa de vita; pulpa de vitel se scoate din marinata, se pune la cuptor in tava 

  6. Cat timp carnea este la cuptor, din cand in cand se ia cu lingura sos din tava si se toarna pe intreaga suprafata a fripturii adaugand apoi si vinul

  7. Carnea se lasa cuptor pana este frageda si frumos rumenita

  8. Inainte de a servi friptura se pregateste sosul astfel: intr-o cratita pe foc, se amesteca 5 linguri de smantana cu 1 lingura faina, o jumatate de lingura de capere, putina coaja rasa de lamaie, putin sos din tava cu friptura si se subtiaza cu putina supa de vita. Se lasa sa dea in clocot si e gata

  9. Friptura se pune pe platou, se taie felii si se serveste impreuna cu sosul pus in sosiera

Note reteta

PULPA DE VITEL MARINATA – frageda si foarte gustoasa.


Related Posts

MARINATA PENTRU VANAT – ANUL 1929

MARINATA PENTRU VANAT – ANUL 1929

Facebook Aceasta marinata poate fi folosita atat pentru vanat cat si pentru carne de vita.

FRIGARUI – ANUL 1912

FRIGARUI – ANUL 1912

Facebook Frigarui – moi, zemoase, aromate si gustoase.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.