Ciolan de porc cu fasole alba, gatit ardeleneste – excelent.
Textul original al retetei: "Se taie ciolanul in bucati potrivite, se spala si se soteaza in untura impreuna cu 1-2 morcovi taiati felii rotunde si 2-3 catei de usturoi, apoi se adauga apa pina acopera bucatile de ciolan si se fierbe acoperit. Se prajeste ceapa impreuna cu costita afumata taiata cubulete, se stinge cu boia si bulion si se toarna peste ciolanele fierte. Se fierbe fasolea si se adauga peste ciolan. Se adauga tarhon si se continua fierberea circa 30’. Se potriveste de sare si piper. La servire se presara patrunjel verde."
Sursa: Culegeri de retete din bucataria romaneasca, Ministerul Turismului, 1973
- 1 kg ciolan de porc
- 1 lingura untura
- 2 morcovi
- 2-3 catei de usturoi
- 1 ceapa
- 100-200 g costita afumata
- 1/2 lingura boia de ardei dulce
- 2 linguri pasta de rosii (bulion)
- 500-600 g fasole
- putin tarhon
- sare
- patrunjel verde
-
Fasolea pusa la inmuiat in apa de seara, se clateste bine si se pune la fiert in apa rece
-
Cand apa da in clocot aceasta se schimba cu o alta apa incalzita si se continua fierberea
-
Separat, se taie ciolanul in bucati potrivite, se spala si se soteaza in untura impreuna cu 1-2 morcovi taiati felii rotunde si 2-3 catei de usturoi, apoi se adauga apa pana acopera bucatile de ciolan si se fierbe acoperit
-
Se prajeste ceapa impreuna cu costita afumata taiata cubulete, se stinge cu boia si bulion si se toarna peste bucatile de ciolan fierte . Se adauga si fasolea fiarta peste ciolan.
-
Se pune putin tarhon si se continua fierberea circa 30 minute.
-
Se potriveste de sare si piper
-
La servire se presara patrunjel verde
Ciolan de porc cu fasole alba, gatit ardeleneste – excelent.