PRAJITURA ARDELENEASCA – ANUL 1943

PRAJITURA ARDELENEASCA – ANUL 1943

Prajitura ardeleneasca – o prajitura foarte frageda si foarte gustoasa.

PRAJITURA ARDELENEASCA – ANUL 1943
Timp preparare
1 hr 40 mins
 

Textul original al retetei: "Cantitati pentru foi: 250 gr. unt, 100 gr. zahar praf, 350 gr. faina, 1 galbenus de ou, ½ lingurita praf vanilat. Cele de mai sus puse pe planseta se amesteca si se framanta bine. Coca se imparte in doua si se intinde de grosimea muchiei dela cutit. O parte din ea se pune in tava, iar peste ea se pune urmatoarea compozitie: 8 galbenuse, 15 linguri zahar praf, puse in castron de portelan, se freaca bine cu lingura de lemn. Se adauga zeama dela jumatate lamaie, 2 linguri pesmet, 3 linguri gris, 4 linguri smantana, 100 gr. stafide, spuma dela albuse de ou batute tare si amestecata usor. Dupace aceasta este pusa in tava si intinsa usor, deasupra punem a doua foaie intinsa, strapungem putin cu furculita si coacem la foc potrivit. Se taie in bucati de latimea a doua degete si deasupra se pudreaza cu zahar praf. Cantitatea se poate reduce la jumatate."

Sursa: Bufet rece si cofetarie, Lucretia Dr. Opreanu, 1943

pentru: 6 persoane
Ingrediente
Aluat:
  • 250 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • 350 g faina
  • 1 galbenus de ou
  • putina esenta de vanilie
  • putina sare
Umplutura:
  • 8 oua
  • 180 g zahar pudra
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 2 linguri pesmet
  • 3 linguri gris
  • 300 g smantana
  • 100 g stafide
  • putina sare
Alte ingrediente
  • putin unt si putina faina pentru uns si tapetat tava
  • zahar pentru pudrat prajitura
Instructiuni
  1. Se framanta un aluat din 250 g unt, 100 g zahar pudra, 350 g faina, 1 galbenus de ou, putina vanilie si putina sare

  2. Se lasa aluatul la frigider aproximativ 30 minute ca sa se intareasca putin

  3. Se pregateste umplutura astfel: cu ajutorul unui mixer se bat bine 8 galbenusuri de ou cu 180 g zahar pudra. Se adauga zeama de la o jumatate de lamaie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de gris, 300 g smantana, 100 g stafide si spuma de la cele 8 albusuri (cand se adauga spuma de albus se amesteca compozitia foarte usor cu o lingura pana cand este incorporata intreaga spuma in compozitie)

  4. Se ia aluatul de la frigider si se imparte in doua parti egale

  5. Se intinde prima foaie de aluat ce se pune intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina

  6. Se pune umplutura peste aluat (intr-un strat uniform)

  7. Se intinde a doua foaie de aluat si se pune peste umplutura in tava

  8. Se inteapa prajitura cu o furculita din loc in loc si se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute (pana cand se rumeneste frumos)

  9. Cand e gata, se scoate prajitura din cuptor, se lasa sa se raceasca, se taie in tava, se pudreaza cu zahar si se asaza pe platoul de servit

Note reteta

Prajitura ardeleneasca – o prajitura foarte frageda si foarte gustoasa .


Related Posts

PRAJITURA CU MARMELADA SI NUCI – ANUL 1974

PRAJITURA CU MARMELADA SI NUCI – ANUL 1974

Facebook Prajitura cu marmelada si nuci – o prajitura foarte buna.

PRAJITURA „SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986

PRAJITURA „SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986

Facebook Prajitura Scufita Rosie – foarte usor de pregatit, foarte buna si foarte aspectuoasa! Textul original al retetei: „Blatul: 4 oua, 4 linguri zahar pudra, 4 linguri faina, coaja rasa de la ½ lamaieMeringul: 2-3 albusuri, 100-150 g zaharFructele: capsune, fragi sau zmeura (cantitatea si sortimentul […]



2 thoughts on “PRAJITURA ARDELENEASCA – ANUL 1943”

    • Am pus 4 linguri mari, cu varf…smantana fiind de la frigider :)… am luat in considerare ca probabil in reteta originala smantana era cea naturala, foarte concentrata, foarte grasa… cu cele 300 g smantana cat am pus eu prajitura este foarte buna… insa tocmai de aceea redau si textul original al retetei astfel incat fiecare sa o poata adapta cum considera …las in reteta pregatita de mine 300 g smantana.. si daca doreste cineva poate pune mai putina (in functie si de tipul de smantana avut). Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.