ALIVENCI – ANUL 1940

ALIVENCI – ANUL 1940

ALIVENCI – o gustare foarte fina si foarte buna!

ALIVENCI - ANUL 1940
Timp preparare
15 mins
Timp gatire
1 hr
Timp asteptare
20 mins
Timp total
1 hr 35 mins
 
Textul original al retetei:

"Cantitati pentru 6 persoane: ¼ kg. branza de vaca, 4 oua, 1 pahar lapte, 2 linguri faina, 1 lingura malai, 1 pahar smantana, 3 linguri de unt, sare. Branza data prin sita, se amesteca cu faina, malai, sarea, ouale puse unul cate unul, si apoi se adauga laptele. Compozitia aceasta se pune intr-o tava bine unsa si presarata cu faina. Se coace la foc potrivit. Cand e bine coapta, se taie bucati (patrate). In farfuria de servit se pune un strat de smantana, apoi se aseaza bucatile de alivenci, date prin unt incalzit. Deasupra se toarna smantana, amestecata cu o lingurita de faina. Se mai da la cuptor un sfert de ora sa se rumeneasca."

Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre, Elisabeta Ciortan, Xenia Nicolau, 1940

tip: Gustare
pentru: 6 persoane
Ingrediente
  • 250 g branza de vaci
  • 4 oua
  • 1 pahar lapte
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura malai
  • 200 g smantana
  • 60 g unt
  • sare
Instructiuni
  1. Cu ajutorul unui mixer se face o compozitie din branza, oua, faina, malai, lapte si sare

  2. Se unge o tava potrivita cu unt si se tapeteaza cu faina

  3. Se pune compozitia in tava si se da la cuptor pana se coace bine si se rumeneste putin

  4. Cand este gata, se scoate tava si se lasa aproximativ 20 minute sa se raceasca apoi se taie in bucati patrate sau dreptunghiulare

  5. Intr-o tigaie se pune untul ramas si se pun bucatile de alivenci in acest unt fierbinte cateva secunde pe fiecare parte

  6. Intr-un vas termorezistent sau o tava se pune jumatate din cantitatea de smantana, apoi deasupra se pun bucatile de alivenci

  7. Restul de smantana se bate cu o lingurita de faina si se pune pe fiecare bucata de alivenci (se intinde pe toata suprafata)

  8. Tava cu alivenci se mai da inca o data la cuptor sa se mai rumeneasca putin si smantana de deasupra sa capete un aspect compact (aproximativ 15-20 min)

  9. Aceasta gustare se serveste calda sau rece

Note reteta

Pentru a doua coacere toate bucatile de alivenci pot fi puse in aceeasi tava sau cate o bucata in vase ceramice individuale.

O gustare foarte fina si foarte buna!


Related Posts

OUA REGESTI – ANUL 1935

OUA REGESTI – ANUL 1935

Facebook Oua regesti – gust delicat, fin, bun.

OMLETA DE MACAROANE – ANUL 1940

OMLETA DE MACAROANE – ANUL 1940

Facebook Omleta de macaroane – o omleta inedita, fina si gustoasa! Textul original al retetei: „Se incing in tigaie 2 linguri de unt si se rumeneste bine 100 gr. macaroane fierte. Se bat 2 oua cu 1 lingura sos de tomate, 2 linguri lapte, 1 […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.