Textul original al retetei: "Iei 250 g faina, 125 de unt, un ou, vin a patra parte dintr-un pahar si putina sare. Fa o gaura in faina si pune oul, untul, sarea si vinul; amesteca bine, framanta si fa cocolos. Intinde cu vergeaua pana ce aluatul devine de grosimea jum. de centimetru, unge tava si aseaza aluatul intr-insa, lasand margine in sus de un deget si mai bine; stergi bine caisele , le tai in doua (nu le cureti de coaje); le asezi pe aluat cu fata in sus si pui in fiecare un sambure si putin zahar pisat; pui la coptor."
Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935
Se face o coca din faina, unt, ou, vin si sare; se framata bine si se intinde intr-o foaie de aproximativ ½ cm
Foaia de coca se asaza intr-o tava unsa cu unt avand grija sa lasam margini in sus de un deget sau chiar mai mult
Caisele se spala bine (nu se decojesc), se taie in doua, li se scot samburii; jumatatile de caisa se aseaza in tava cu interiorul (scobitura) in sus
Samburii de caise se sparg si se scoate miezul de sambure
In fiecare jumatate de caisa se pune cate un miez de sambure
Zaharul pudra se pune in fiecare jumatate de caisa si pe intreaga suprafata
Se pune tava la cuptor si se lasa pana se rumeneste frumos iar caisele sunt bine coapte
Cand e gata turta, tava se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine si numai dupa aceea
se taie bucatele (ca sa se inchege bine sucul lasat de caise)
Optional se pudreaza suplimentar cu zahar si se serveste
In reteta originala nu este indicata cantitatea exacta de zahar pudra, astfel punem dupa gust.
Turta cu caise – o prajiturica frumoasa si gustoasa.