Turta cu caise – o prajiturica frumoasa si gustoasa.
Textul original al retetei: "Iei 250 g faina, 125 de unt, un ou, vin a patra parte dintr-un pahar si putina sare. Fa o gaura in faina si pune oul, untul, sarea si vinul; amesteca bine, framanta si fa cocolos. Intinde cu vergeaua pana ce aluatul devine de grosimea jum. de centimetru, unge tava si aseaza aluatul intr-insa, lasand margine in sus de un deget si mai bine; stergi bine caisele , le tai in doua (nu le cureti de coaje); le asezi pe aluat cu fata in sus si pui in fiecare un sambure si putin zahar pisat; pui la coptor."
Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935
- 250 g faina
- 125 g unt
- 1 ou
- 1/4 pahar vin
- putina sare
- 500 g caise
- 12 samburi caisa
- 150 g zahar pudra
- putin unt pentru uns tava
-
Se face o coca din faina, unt, ou, vin si sare; se framata bine si se intinde intr-o foaie de aproximativ ½ cm
-
Foaia de coca se asaza intr-o tava unsa cu unt avand grija sa lasam margini in sus de un deget sau chiar mai mult
-
Caisele se spala bine (nu se decojesc), se taie in doua, li se scot samburii; jumatatile de caisa se aseaza in tava cu interiorul (scobitura) in sus
-
Samburii de caise se sparg si se scoate miezul de sambure
-
In fiecare jumatate de caisa se pune cate un miez de sambure
-
Zaharul pudra se pune in fiecare jumatate de caisa si pe intreaga suprafata
-
Se pune tava la cuptor si se lasa pana se rumeneste frumos iar caisele sunt bine coapte
-
Cand e gata turta, tava se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine si numai dupa aceea
se taie bucatele (ca sa se inchege bine sucul lasat de caise) -
Optional se pudreaza suplimentar cu zahar si se serveste
In reteta originala nu este indicata cantitatea exacta de zahar pudra, astfel punem dupa gust.
Turta cu caise – o prajiturica frumoasa si gustoasa.