Go Back
Print
pilaf de orez

PILAF DE OREZ - ANUL 1949

Textul original al retetei: "10 kg carne, 6 kg orez, 3kg ceapa, 500 gr. grasime. Se rumeneste carnea taiata bucatele si ceapa in jumatate din grasime, se presara cu putina boia si se stinge cu apa. Se fierbe innabusit. Orezul spalat bine se zvanta si se pune in untura incinsa, amestecandu-se la foc pana devine sticlos. Atunci se stinge cu apa si se pune la mancarea cu carne aproape gata cu care se mai fierbe 20 minute, la foc mic,fara a amesteca. Se potriveste gustul si daca nu s-a absorbit tot lichidul, ca boabele sa ramana fara zeama, se pune sa scada la cuptor. Cine vrea ca pilaful sa fie alb nu pune boia."

Sursa: Carte pentru cantine, 1949

Timp preparare 2 hours
pentru 8 persoane

Ingrediente

  • 1 kg carne
  • 600 g orez
  • 300 g ceapa
  • 50 g untura
  • sare

Instructiuni

  1. Se rumeneste carnea taiata bucatele si ceapa in jumatate din grasime si se stinge cu apa. Se fierbe innabusit.

  2. Separat, orezul se pune in restul de untura, incinsa, amestecandu-se la foc potrivit pana devine sticlos, apoi se stinge cu apa (aproximativ 1,6 l apa)

  3. La orez se adauga si mancarea cu carne si se continua fierberea la foc mic

  4. Spre final, cand orezul este aproape fiert, se potriveste gustul de sare si se pune sa scada la cuptor (astfel incat orezul sa absoarba tot lichidul si boabele sa ramana fara zeama)

  5. Se serveste

Note reteta

Pentru acest pilaf eu am folosit carne de porc insa se poate opta pentru un alt tip de carne.

Daca se doreste ca orezul sa nu ramana alb, se poate adauga boia de ardei dulce atunci cand se rumeneste carnea cu ceapa, asa cum indica reteta originala.

Pilaf de orez  – un pilaf foarte gustos.