Go Back
Print
sos de lamaie

SOS DE LAMAIE - ANUL 1929

"Mestecam intr-o cratita mai mica 6 galbinusuri de ou, cu 1 ½  lingura faina fina, ¼ kgr. apa, zeama dela 3 lamai, fara samburi si zahar dupa plac, o jumatate coaja lamaie rasa, o lingura unt si 3-4 linguri vin alb bun. Toate acestea puse cu cratita pe foc, mestecand intr’una sa se inferbinte bine, dar sa nu fearba; dupa aceea date prin sita, iar sosul indata servit, langa ori-ce rasol si langa friptura de muschi."

Sursa: Buna menajera sau carte de bucate , Ecaterina Comsa, 1929

Timp preparare 15 minutes
pentru 6 persoane

Ingrediente

  • 6 galbenusuri
  • 1,5 linguri faina
  • 250 ml apa
  • coaja rasa de la jumatate lamaie
  • 3 lamai
  • 40 g unt
  • 4 linguri vin alb
  • 1-2 lingurite zahar
  • putina sare

Instructiuni

  1. intr-o cratita se amesteca: galbenusurile de ou cu faina, apa, zeama de la 3 lamai, coaja de la jumatate de lamaie, untul, vinul, zahar dupa gust (1-2 lingurite) si putina sare

  2. dupa ce au fost amestecate bine toate ingredientele de mai sus si  s-a obtinut o compozitie omogena, se pune cratita pe foc si se lasa sa se infierbante, cateva minute (nu trebuie sa inceapa sa fiarba) amestecand permanent

  3. cand e gata, se trece sosul printr-o sita in sosiera

  4. se serveste cald langa orice rasol sau friptura

Note reteta

Sos de lamaie – un sos aromat, dulce-acrisor si foarte bun. Excelent servit cu friptura.