Go Back
Print
cartofi

CARTOFI DIN RESTURI DE PRAJITURI- ANUL 1965

Textul original al retetei: "250 g pesmet din prajituri uscate, 1 pahar zahar, 1 ½ pahar apa, 1 paharel rom, 125 g nuci pisate, 3 linguri cacao, 125 g unt proaspat, vanilie, cacao pentru presarat. Resturi uscate de cozonac, pandispan, chec se dau prin masina ca pesmetul. Se fierbe un sirop din zahar, apa, vanilie. Cand s-a racorit, se adauga un paharel de rom, pesmetul, cacaua. Se amesteca bine, apoi impreuna cu untul frecat spuma. Se adauga nucile pisate. Se lasa la rece pana se intareste. Din pasta obtinuta se formeaza cartofi care se dau prin cacao (se poate amesteca si cu un baton de ciocolata de menaj rasa). Cartofii se inteapa cu mici bucatele de nuci, asemanatoare ochilor de cartofi incoltiti."

Sursa: Carte de dulciuri, Ecaterina Teisanu, 1965

tip Desert
Timp preparare 1 hour 30 minutes
Timp asteptare 12 hours
pentru 8 persoane

Ingrediente

  • 500 g pesmet din prajituri uscate (cozonac/chec/pandispan)
  • 1 pahar zahar (250 g)
  • 1,5 pahar apa
  • 1 paharel rom
  • 125 g nuci pisate
  • 3 linguri cacao
  • 125 g unt
  • putina esenta de vanilie
  • cacao pentru presarat

Instructiuni

  1. Resturi uscate de cozonac, pandispan, si/sau chec se dau prin masina ca pesmetul

  2. Se fierbe un sirop din zahar, apa, vanilie

  3. Cand siropul s-a racit, se adauga un paharel de rom, pesmetul, cacaua. Se amesteca bine

  4. Se adauga untul frecat spuma si nucile pisate

  5. Se amesteca bine toata compozitia (trebuie sa obtinem o compozitie cam ca o mamaliguta)

  6. Se lasa la rece in frigider aproximativ 12 ore pana se intareste bine

  7. Din pasta obtinuta, se ia cate o bucata cu o lingura si apoi, in mana, se formeaza cartoful care se da prin cacao

  8. Cartofii se inteapa cu mici bucatele de nuci, asemanatoare ochilor de cartofi incoltiti

  9. Cartofii se pastreaza la frigider (altfel se inmoaie)

  10. Se servesc

Note reteta

Punand cantitatea de pesmet indicata in reteta originala (250 g) compozitia a iesit destul de moale (de lichida), astfel am suplimentat cantitatea de pesmet (pana la 500 g) pana am obtinut o compozitie mai intarita (cam ca o mamaliga).

Punem rom si nu esenta de rom.

Cartofi din resturi de prajituri – o idee buna in a transforma resturile de cozonac / pandispan / chec intr-un desert fin si delicios.