Textul original al retetei: "Se curata si se taie roate, se prajesc in unt-de-lemn, apoi li se adaoga marar, patrunjel, cimbru, sare, piper, putin vin, bulion de patlagele, ceapa tocata, apa pana se umple si se lasa sa fiarba ca sa scaza de ajuns"
Sursa: Cele trei bucatarii principale sau bucataria romana, franceza si germana, 1912
Se spala dovleceii, se taie rondele si se prajesc in ulei
Intr-un bol se pregateste un amestec din: sos rosii, apa, putin marar, putin patrunjel, putin cimbru, sare, piper, ceapa tocata marunt si vin
Rondelele de dovlecei prajite se aseaza intr-o tava si peste ele se pune sosul pregatit mai sus, cat sa acopere bine dovleceii, si putin ulei
Se pune la cuptor si din cand in cand se mai pune cu lingura sos pe deasupra (ca sa nu se rumeneasca prea tare la suprafata)
Cand e gata, se scoate tava si se serveste
Intrucat dovleceii au fost micuti si tineri, nu i-am curatat de coaja verde
Aceasta iahnie se poate pregati la fel de bine direct intr-o cratita pe aragaz (asa cum e indicat si in reteta originala), nu neaparat la cuptor.
Iahnie de dovlecei – o mancarica de sezon foarte, foarte gustoasa.