Go Back
Print
bors de peste

BORS DE PESTE - ANUL 1980

Textul original al retetei:

"1 kg peste (crap, somn etc.), 2 l apa, 500 ml bors, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 telina mica, 40 g orez, 2 ardei grasi, 4 rosii, sare, verdeata, 1 ou

Se pune zarzavatul, taiat ca pentru ciorba, la fiert, se adauga sarea si orezul. Cand zarzavatul este aproape fiert se adauga pestele spalat si proportionat. Dupa circa 20 minute se pune borsul clocotit si verdeata. Inainte de a se servi la masa se bate un ou ca pentru omleta, intr-un castron, cu leustean tocat fin, se toarna incet zeama si se amesteca repede apoi se toarna si restul."

Sursa: Preparate din peste, Maria Ardeleanu, 1980

tip Supa / Ciorba
Timp preparare 20 minutes
Timp gatire 1 hour 30 minutes
Timp total 1 hour 50 minutes
pentru 6 persoane

Ingrediente

  • 1 kg peste crap
  • 2 l apa
  • 500 ml bors
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 telina mica
  • 40 g orez
  • 2 ardei grasi
  • 4 rosii
  • putina sare
  • cateva fire leustean
  • 1 ou

Instructiuni

  1. Se curata pestele, se spala si se portioneaza

  2. Se curata legumele si se taie ca pentru ciorba

  3. Se pune zarzavatul la fiert (cand apa este deja fierbinte)

  4. Mai traziu putin, se adauga sarea si orezul

  5. Cand zarzavatul este aproape fiert, se adauga pestele

  6. Se adauga borsul clocotit

  7. Se bate oul cu leustean taiat marunt si se adauga in bors (cu cateva minute inainte de final)

  8. Cand borsul este gata, se mai adauga leustean proaspat tocat marunt

Note reteta

Dupa ce este fiert, pestele poate fi scos din bors si servit intr-o farfurie separata la masa.
Daca se doreste servirea acestui bors intr-o zi de post cu dezlegare la peste, nu se adauga oul la final.
Un bors de peste foarte bun!
Evaluarea mea: 5 din 5 stele.