Prajitura ardeleneasca – o prajitura foarte frageda si foarte gustoasa.
Textul original al retetei: "Cantitati pentru foi: 250 gr. unt, 100 gr. zahar praf, 350 gr. faina, 1 galbenus de ou, ½ lingurita praf vanilat. Cele de mai sus puse pe planseta se amesteca si se framanta bine. Coca se imparte in doua si se intinde de grosimea muchiei dela cutit. O parte din ea se pune in tava, iar peste ea se pune urmatoarea compozitie: 8 galbenuse, 15 linguri zahar praf, puse in castron de portelan, se freaca bine cu lingura de lemn. Se adauga zeama dela jumatate lamaie, 2 linguri pesmet, 3 linguri gris, 4 linguri smantana, 100 gr. stafide, spuma dela albuse de ou batute tare si amestecata usor. Dupace aceasta este pusa in tava si intinsa usor, deasupra punem a doua foaie intinsa, strapungem putin cu furculita si coacem la foc potrivit. Se taie in bucati de latimea a doua degete si deasupra se pudreaza cu zahar praf. Cantitatea se poate reduce la jumatate."
Sursa: Bufet rece si cofetarie, Lucretia Dr. Opreanu, 1943
- 250 g unt
- 100 g zahar pudra
- 350 g faina
- 1 galbenus de ou
- putina esenta de vanilie
- putina sare
- 8 oua
- 180 g zahar pudra
- zeama de la jumatate de lamaie
- 2 linguri pesmet
- 3 linguri gris
- 300 g smantana
- 100 g stafide
- putina sare
- putin unt si putina faina pentru uns si tapetat tava
- zahar pentru pudrat prajitura
-
Se framanta un aluat din 250 g unt, 100 g zahar pudra, 350 g faina, 1 galbenus de ou, putina vanilie si putina sare
-
Se lasa aluatul la frigider aproximativ 30 minute ca sa se intareasca putin
-
Se pregateste umplutura astfel: cu ajutorul unui mixer se bat bine 8 galbenusuri de ou cu 180 g zahar pudra. Se adauga zeama de la o jumatate de lamaie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de gris, 300 g smantana, 100 g stafide si spuma de la cele 8 albusuri (cand se adauga spuma de albus se amesteca compozitia foarte usor cu o lingura pana cand este incorporata intreaga spuma in compozitie)
-
Se ia aluatul de la frigider si se imparte in doua parti egale
-
Se intinde prima foaie de aluat ce se pune intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina
-
Se pune umplutura peste aluat (intr-un strat uniform)
-
Se intinde a doua foaie de aluat si se pune peste umplutura in tava
-
Se inteapa prajitura cu o furculita din loc in loc si se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute (pana cand se rumeneste frumos)
-
Cand e gata, se scoate prajitura din cuptor, se lasa sa se raceasca, se taie in tava, se pudreaza cu zahar si se asaza pe platoul de servit
Prajitura ardeleneasca – o prajitura foarte frageda si foarte gustoasa .
Patru linguri de smantana nu pot avea 300 g, ci maximum 70-80 g.
Am pus 4 linguri mari, cu varf…smantana fiind de la frigider :)… am luat in considerare ca probabil in reteta originala smantana era cea naturala, foarte concentrata, foarte grasa… cu cele 300 g smantana cat am pus eu prajitura este foarte buna… insa tocmai de aceea redau si textul original al retetei astfel incat fiecare sa o poata adapta cum considera …las in reteta pregatita de mine 300 g smantana.. si daca doreste cineva poate pune mai putina (in functie si de tipul de smantana avut). Multumesc