Sos de lamaie – un sos aromat, dulce-acrisor si foarte bun. Excelent servit cu friptura.
"Mestecam intr-o cratita mai mica 6 galbinusuri de ou, cu 1 ½ lingura faina fina, ¼ kgr. apa, zeama dela 3 lamai, fara samburi si zahar dupa plac, o jumatate coaja lamaie rasa, o lingura unt si 3-4 linguri vin alb bun. Toate acestea puse cu cratita pe foc, mestecand intr’una sa se inferbinte bine, dar sa nu fearba; dupa aceea date prin sita, iar sosul indata servit, langa ori-ce rasol si langa friptura de muschi."
Sursa: Buna menajera sau carte de bucate , Ecaterina Comsa, 1929
- 6 galbenusuri
- 1,5 linguri faina
- 250 ml apa
- coaja rasa de la jumatate lamaie
- 3 lamai
- 40 g unt
- 4 linguri vin alb
- 1-2 lingurite zahar
- putina sare
-
intr-o cratita se amesteca: galbenusurile de ou cu faina, apa, zeama de la 3 lamai, coaja de la jumatate de lamaie, untul, vinul, zahar dupa gust (1-2 lingurite) si putina sare
-
dupa ce au fost amestecate bine toate ingredientele de mai sus si s-a obtinut o compozitie omogena, se pune cratita pe foc si se lasa sa se infierbante, cateva minute (nu trebuie sa inceapa sa fiarba) amestecand permanent
-
cand e gata, se trece sosul printr-o sita in sosiera
-
se serveste cald langa orice rasol sau friptura
Sos de lamaie – un sos aromat, dulce-acrisor si foarte bun. Excelent servit cu friptura.