Ciorba a la greque de vitel – o ciorba fina si foarte gustoasa.

Textul original al retetei: "Punem ½ kg carne de vitel, dela spata, spalata, fara pieliti, in bucati chiar cu oase, la foc cu 1 ½ l apa rece si nitica sare. Acoperim. Sa fiarba incetisor. Cam dupa 10 min. punem si 1 rad. mijlocie de patrunjel, una de morcov, 2 cartofi, toate cojite, date pe razatoarea de chitra. Supa fierbe mereu, incetisor, cam ¾ -1 ceas, cu totul pana ce carnea va fi moale. Dela carnea de vitel, scoatem oasele, daca sunt. In castron facem dres din patrunjel verde, tocat, 1 galbenus, 2-3 ling. smantana si turnam supa cu carnea si zarzavaturile. O acrim dupa plac cu lamaie."
Sursa: Meniuri, Simona Racovita, 1938
- 500 g carne de vitel
- 2 l apa
- sare
- 1 radacina patrunjel
- 1 morcov
- 2 cartofi
- 1 galbenus
- 2-3 linguri smantana
- zeama de lamaie dupa gust
- patrunjel verde
-
carnea de vitel (fara pielite) se taie cubulete si se pune la fiert in apa cu putina sare
-
radacina de patrunjel, morcovul si cartofii se curata de coaja, se spala bine si se dau printr-o razatoare fina
-
cand carnea de vitel fierbe, se ia bine spuma formata si se adauga zarzavatul si cartofii, toate razuite fin, continuandu-se fierberea
-
separat, intr-un castron se bate bine galbenusul cu smantana si zeama de lamaie (dupa gust) adaugand putin cate putin zeama din ciorba pana cand compozitia devine destul de lichida
-
cand ciorba este gata (totul este bine fiert), se ia oala de pe foc si dupa cateva minute se adauga compozitia de galbenusuri, putin cate putin, amestecand permanent
-
se adauga si patrunjelul verde tocat fin si se serveste ciorba
Dupa ce punem compozitia de ou in ciorba, daca mai e nevoie mai adaugam zeama de lamaie (daca dorim sa fie mai acra).
Ciorba a la greque de vitel – o ciorba fina si foarte gustoasa.