Lichior de ciresi – aromat si seducator!
Textul original al retetei: "Iai ciresi fara coada si le pui intr-o sticla cu scortisoara si cateva cuisoare,
impreuna cu cateva miezuri de samburi de ciresi, umpli sticla cu spirt, o astupi bine si lasi sa stea o saptamana de zile. Cu cat mai mult stau ciresele, cu atat mai bun va fi lichiorul. Limpezesti zahar, il fierbi pana la al treilea grad si amesteci de rece dupa gust zeama de ciresi in el si-l pui apoi in sticle mici. Peste ciresele ramase, poti turna zahar fiert subtire, prin aceasta se extrage gustul cireselor in zahar. Aceasta se poate intrebuinta pentru lichior, iar ciresele la randul lor sunt de asemeanea mai bune."
Sursa: Noua carte de bucate, Dna L.I.S, 1908
- 2 kg cirese
- 1 lingurita cu varf scortisoara pudra
- 10 cuisoare
- samburii de la 300 g cirese
- 1,5 l alcool
- 400 g zahar
- 1/2 l apa
-
Ciresele se spala si se curata de codite
-
De la 300 g cirese (din cele 2 kg) scoatem samburii si ii zdrobim
-
Punem toate ciresele intr-un borcan de sticla incapator sau o damigeana de sticla si apoi adaugam scortisoara, cuisoarele, samburii zdrobiti si alcoolul. Amestecam bine, astupam recipentul si punem la macerat 1-2 saptamani (din cand in cand mai amestecam compozitia)
-
Dupa perioada de asteptare, strecuram lichidul si il amestecam cu siropul racit de zahar (zaharul se topeste pe foc in apa si apoi se lasa la racit)
-
Se pune lichiorul in sticle, se astupa si se pun in camara
In reteta originala nu sunt indicate cantitatile exacte ale ingredientelor, astfel putem adapta propriului gust. Eu am urmat cantitatile indicate mai sus.
Pentru alcool am optat pentru tuica de pruna de 30-40 grade tarie.
LICHIOR DE CIRESI – aromat si seducator.