Alba ca zapada – un desert foarte bun… foarte aromat si foarte dulce.
Textul original al retetei: "750 g piersici, 400 g zahar, 1 ceasca lapte, ¼ baton vanilie, 4 albusuri, 2 linguri zahar pudra. Se curata piersicile de coaja si se fierb intr-un sirop preparat din lapte, vanilie si zahar pina ce se transforma intr-o marmelada bine legata. Se toarna intr-un vas udat cu apa si se lasa pina a doua zi , cand se rastoarna pe un platou si se acopera cu albusurile batute spuma si amestecate cu zaharul pudra. Se da 10 minute la cuptor cald pana se intareste putin albusul. Se decoreaza cu citeva
felii de piersici tinute la cuptor."
Sursa: Carte de bucate, Rada Nicolae, Maria Iliescu, Elena Baltag, 1965
- 750 g piersici (cantarite fara samburi)
- 400 g zahar
- 1/2 pahar lapte
- putina esenta de vanilie
- 4 albusuri
- putina sare
- 4 linguri zahar pudra
- cateva feliute piersici pentru decor
-
Se prepara o marmelada de piersici astfel: piersicile se decojesc si se pun la foc impreuna cu zaharul (400 g), laptele si vanilia. Se lasa sa fiarba bine. Ca sa fie o marmelada foarte fina, cand piersicile sunt bine fierte insa inca ramase bucati, se paseaza cu un mixer ca sa obtinem o pasta foarte fina si se continua fierberea pana se ingroasa. Se amesteca marmelada frecvent ca sa nu se lipeasca de oala.
-
Cand marmelada este gata se pune in tavite ceramice micute, individuale, si se pun la frigider
cateva ore pana se intareste -
Albusele de ou se bat bine cu putina sare pana cand obtinem o spuma ferma, apoi se adauga
zaharul pudra pus treptat -
Spuma de albus se pune deasupra marmeladei de piersici si se pun tavitele la cuptor pentru
cateva minute ca sa se intareasca albusul -
Cateva feliute de piersici se pun intr-o tigaie pe foc si se lasa pe ambele parti ca sa se coaca si sa se inmoaie putin
-
Se decoreaza fiecare tavita cu cateva feliute de piersici
-
Se serveste desertul
Intrucat nu suntem in sezon, am folosit piersici pe care le-am avut la congelator.
Fata de reteta originala eu am preferat sa pun marmelada direct in tavite individuale.
La spuma de albus am adaugat mai mult zahar pudra decat indicat in reteta originala (de regula 1 lingura zahar pudra la un albus de ou).
Intrucat acest desert este foarte dulce si foarte concentrat trebuie sa punem in tavite individuale destul de mici.
Alba ca zapada – un desert foarte bun, foarte aromat si foarte dulce.