CALTABOSI – aromat si gustos
Textul original al retetei: „Carne (porc): 1 kg, ficat (porc sau vaca): 250 g, intestinul gros (porc): 1 bucata, Orez: 125 g, sare, piper, bulion de tomate, piper boabe, frunza dafin, Mirodenii speciale de caltabosi. Modul de preparare: Trecem prin masina carnea si ficatul. Adaogam la tocatura orezul, mirodeniile, sare si piper. Amestecam totul bine si umplem caltabosul. Cand totul e gata, punem caltabosul intr-o cratita cu apa cat sa-l cuprinda. Iar in apa turnam bulion de rosii. Dam drumul la piper (boabe) si la foi de dafin. Il fierbem pana e gata. Il servim cald cu zeama lui.”
Sursa: Carte de bucate, M. Sevastos, 1939
- 1 kg carne de porc
- 250 g ficat de porc
- 1 mat gros de porc
- 125 g orez
- putin piper macinat
- mirodenii caltabos (nuscoara, ienibahar)
- 1-2 linguri bulion de rosii
- cateva boabe piper
- 1 foaie dafin
-
Carnea si ficatul se toaca cu masina de tocat carne
-
In tocatura de carne se adauga orezul si dupa gust, putina nucsoara si putin ienibahar (toate pisate), sare si piper macinat.
-
Se amesteca totul bine, se umple caltabosul si se leaga bine la capete
-
Cand totul e gata, se pune la fiert caltabosul intr-o cratita cu apa cat sa-l cuprinda, iar in apa se pune bulionul, cateva boabe de piper si foaia de dafin
-
Pe parcursul fierberii, caltabosul se inteapa din loc in loc cu o scobitoare ca sa nu se crape
-
Cand e gata, caltabosul se serveste cald cu zeama lui
In reteta originala sunt indicate mirodenii caltabosi fara a fi insa specificat ce anume exact. Eu am ales sa pun nucsoara si ienibahar.
CALTABOSI – aromat si gustos