Piftii – gust echilibrat, aromat, foarte bun.
Textul original al retetei: „Picioarele, falcile, soriciul, 25 gr. sare, 100 g ceapa, zarzavat, o capatana de usturoi. Modul de preparare: Se opareste soriciul si picioarele si se freaca bine cu malai sa se curate bine de par. Se spala in mai multe ape si se pun la fiert impreuna cu falcile in apa rece cu sare si zarzavat de supa. Cand zeama devine gelatinoasa si s-a redus pana la 1/3 din cantitate, se scoate carnea se alege de oase si se aranjeaza in farfurii intinse garnisandu-se cu zarzavat taiat frumos si foi de patrunjel, iar deasupra se toarna zeama ce-a fost strecurata si amestecata cu putina zeama de usturoi si s-a vanturat bine pentru a se amesteca bine. Farfuriile se tin la rece pana se incheaga toata zeama.”
Sursa: Caiet de generalitati si notiuni pentru atelierul de bucatarie, 1928
- 1 picior de porc
- 1 falca de porc
- 150 g sorici
- 1 morcov
- 1 radacina de patrunjel
- 1/2 telina
- 3 cepe
- cativa catei de usturoi
- sare
- putin patrunjel verde
-
se curata, se spala bine si se portioneaza in bucati mai mari piciorul de porc, falca si soriciul
-
morcovul, radacina de patrunjel, telina si ceapa se curata si se spala (se lasa intregi)
-
piciorul de porc, falca si soriciul se pun la fiert in apa rece cu sare impreuna cu morcovul, radacina de patrunjel, telina si ceapa
-
cand zeama devine gelatinoasa si s-a redus la aproximativ 1/3 din cantitate, se scoate carnea, se dezoseaza si se taie bucatele iar separat se strecoara zeama
-
usturoiul se piseaza, se freaca cu sare si se adauga putina zeama din fiertura de carne amestecandu-se bine apoi se strecoara in zeama de carne apasand bine cu o lingura in strecuratoare astfel incat sa se scurga bine zeama si pasta de usturoi. Zeama de carne cu usuroiul strecurat se amesteca foarte bine si se potriveste de sare
-
in recipiente intinse micute (spre exemplu tavite mici ceramice) se aranjeaza frumos feliute de morcov, radacina patrunjel si telina (din cele care au fiert impreuna cu carnea) si frunzulite verzi de patrunjel asezandu-se apoi un strat de bucatele de carne
-
peste stratul de carne se toarna usor zeama de carne amestecata cu usturoi si se dau recipientele la rece pana se incheaga bine zeama
-
inainte de a servi piftia se rastoarna pe farfurie
Piftii – gust echilibrat, aromat, foarte bun.