Trandafirii oltenesti – carnati deliciosi.

Textul original al retetei: „…Se alege carne moale de porc, de pe oase, se curata de zgarciuri si se toaca cu satirul pe un fund de lemn. Se adauga slanina taiata in cuburi mici, sare, piper, bucatele de ardei iute uscat, usturoi bine pisat, putina zeama de carne. Se amesteca totul bine. Se umplu mate subtiri, se leaga, se atarna la vint sa se zvinte 2-3 zile, apoi, daca se pastreaza mai mult timp se afuma la fum slab. Se consuma cruzi sau usor prajiti in grasime. Pentru 1,500 kg carne de porc se iau 500 g slanina, ¼ lingurita piper pisat, ¼ ardei iute, 1 capatana usturoi, 2-3 linguri de zeama de carne, 50 g sare.”
Sursa: Sfaturi gospodaresti, 1960
- 2 kg carne de porc grasa (sau 1,5 kg carne de porc mai slaba si 500 g slanina)
- 1/4 lingurita piper macinat
- 1/4 lingurita boia de ardei iute
- 1 capatana de usturoi
- 2-3 linguri apa sau zeama de carne
- sare
-
Carnea de porc se toaca cu satarul pe un fund de lemn
-
Usturoiul se piseaza si se amesteca cu putina sare si apa (2-3 linguri)
-
In tocatura de carne, se adauga piperul, boiaua de ardei iute si zeama de usturoi (usturoiul pisat trecut printr-o strecuratoare apasand bine cu o lingura astfel incat sa iasa zeama si cat multa pasta de usturoi) si se amesteca bine potrivindu-se de sare
-
Se umplu mate subtiri de porc si se leaga
-
Carnatii se atarna la vint sa se zvinte 2-3 zile, apoi, daca se doreste se afuma la fum slab
-
Se servesc
In loc de carne mai slaba de porc (1,5 kg) si slanina (500 g) am ales sa pun carne de porc mai grasa (2 kg).
In loc de 2-3 linguri de zeama de carne cum indica reteta originala am pus 2-3 linguri de apa.
Am folosit boia de ardei iute facuta in casa astfel: ardei iuti mai mari uscati (raci cum se numesc in zona olteniei), goliti de miez si seminte si dati prin rasnita de cafea.
Cantitatea de sare indicata in reteta originala (50g) mi s-a parut mare si de aceea am pus sare dupa gust.
TRANDAFIRII OLTENESTI – carnati deliciosi