DEBRETIN – ANII 1930

DEBRETIN – ANII 1930

DEBRETIN – carnati pur si simplu deliciosi.

DEBRETIN - ANII 1930
Timp preparare
1 hr 30 mins
 

Textul original al retetei: "un kgr. carne de vaca slaba, ½ dl. apa, 20 gr. sare, 3 kgr. carne de porc slaba si grasa, 2 gr. piper si usturoiu. Carnea de vaca se da prin masina de 2-3 ori. Se amesteca cu putina apa, sare, se face ca un aluat, carnea de porc slaba si grasa se da prin masina o singura data, se impreuneaza cu carnea cealalta, se pune piper negru boabe si pisat, putin usturoiu si sare, se framanta si se umple matele subtiri rase ca la carnati. Se ia carnatii perechi-perechi, se pun la fum 5-6 ore, pe urma se scoate dela fum si se pun in apa rece apoi se pun la aer. Se servesc la masa punandu-se in apa fiarta sau se prajesc."

Sursa: Bucataria moderna, Maria General Dobrescu, est. anii 1930

tip: Fel Principal
Ingrediente
  • 1 kg carne de vita slaba
  • 3 kg carne de porc slaba si grasa
  • 50 ml apa
  • sare
  • 2 g piper
  • 6 catei usturoi
  • putina apa pentru usturoiul pisat
  • 6 mate subtiri de porc
Instructiuni
  1. carnea de vita se da prin masina de tocat carne de 3 ori, apoi se amesteca cu apa (50 ml) si putina sare si se amesteca bine

  2. carnea de porc se da prin masina de tocat carne o singura data

  3. usturoiul se piseaza, se freaca cu sare si se subtiaza cu putina apa

  4. se amesteca tocatura de vita cu cea de porc si se adauga: piperul macinat, usturoiul trecut printr-o strecuratoare (apasam bine in strecuratoare cu o lingura ca sa iasa toata zeama si cat mai multa pasta de usturoi) si se potriveste de sare

  5. se framanta bine tocatura de carne si cu aceasta tocatura umplem matele subtiri de porc

  6. carnatii se pun la fum 5-6 ore, pe urma se scot dela fum, se clatesc cu apa rece si apoi se pun la aer

  7. se servesc la masa prajiti, fripti etc

Note reteta

Reteta originala indica 20 g sare. Eu am pus sare dupa gust (am gustat tocatura de carne la final, inainte de a pune carnea in mate).

Daca nu preferati carnatii afumati, acesti carnati sunt foarte buni si proaspeti, neafumati. Eu nu i-am afumat, intrucat familia mea prefera carnatii neafumati, si au fost foarte buni.

Asa cum am vazut indicat in multe carti vechi de bucate, usturoiul nu se pune direct maruntit in pasta de carne ci usturoiul trebuie pisat, frecat cu putina sare, subtiat cu putina apa si trecut printr-o strecuratoare. In acest fel punem in carne doar zeama si pasta fina a usturoiului, iar partile mai tari raman in strecuratoare.

Debretin – carnati pur si simplu deliciosi.


Related Posts

carte RETETE ISTORICE FURSECURI SI BISCUITI DE CRACIUN

carte RETETE ISTORICE FURSECURI SI BISCUITI DE CRACIUN

Facebook 33 retete autentice din perioada 1908-1968 Retetele strabunilor de la gustari sarate, la biscuiti si fursecuri simple, cu ciocolata sau umplute cu marmelada sau rahat pana la aromata turta dulce. autor Norica Birzotescu, editura Camara Satencei, 80 pagini, format: 14.8 x 21 cm, data […]

CIOLAN DE PORC CU FASOLE ALBA, GATIT ARDELENESTE – ANUL 1973

CIOLAN DE PORC CU FASOLE ALBA, GATIT ARDELENESTE – ANUL 1973

Facebook Ciolan de porc cu fasole alba, gatit ardeleneste – excelent.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.