PAINE DE GUTUI – o marmelada de gutui aromata si delicioasa.

Textul original al retetei: "Fierbi gutuile pana se moaie, le razi fin si le amesteci la ½ kg. din carnea lor 1/2 kgr. zahar pisat. Aceasta se fierbe pe foc lin. Imediat ce incepe a se deosebi de fund, si cand se inteapa cu lingurita si gaura nu dispare, atunci e gata. Se amesteca apoi cu nitica scortisoara si citronat, se bate bine impreuna si se unge pe forme mici, cari se usuca intr-un cuptor cu caldura lina. Punand massa in forme cu pestisori atunci se obtine asa numitul peste de gutui."
Sursa: Noua carte de bucate, D-na L.I.S., 1908
- 2 gutui mari
- 400 g zahar pudra
- 1 varf de cutit scortisoara pudra
- O mana de cubulete coaja de lamaie confiata
- putin ulei pentru uns tava
-
Gutuile se spala si se taie in bucati mari dand la o parte partea tare (cotorul cu seminte) si partile vatamate
-
Bucatile de gutui se pun la fiert cu foarte putina apa
-
Cand gutuile sunt fierte, se paseaza cu ajutorul unui mixer astfel incat sa obtinem o pasta fina
-
Pasta de gutui se cantareste si se adauga in aceasta pasta o cantitate egala de zahar pudra
-
Se pune din nou la fiert pasta pana cand incepe sa se desprinda de pe vas (amestecand foarte frecvent astfel incat sa nu se lipeasca)
-
Cand pasta este gata, se ia de pe foc, se adauga un varf bun de scortisoara si o mana de cubulete de coaja de lamaie confiata
-
Se pune pasta intr-o tava micuta de chec unsa cu putin ulei sau in tavite mai mici si se da putin la cuptor ca sa prinda o crusta frumoasa
-
Cand e gata, se lasa sa se raceasca in tava si apoi usor cu un cutit se desprind marginile de tava si se rastoarna pe o suprafata plana
-
Painea de gutui se lasa sa se usuce cat mai mult (cu cat mai mult cu atat mai bine)
-
Se serveste
Cu cat sunt mai mici recipientele in care se pune pasta de gutui la cuptor cu atat mai bine intrucat dupa ce e scoasa din cuptor se va intari mult mai repede.
PAINE DE GUTUI – o marmelada de gutui aromata si delicioasa.