RATA FRIPTA – o rata foarte gustoasa.
Textul original al retetei: "Curata bine rata si freac-o cu ficatul ei. Invelest-o in hartie unsa, pune-o la frigare si stropest-o din cand in cand cu unt. Cand va fi aproape gata, scoate hartia, sareaz-o, mai las-o putin la foc sa prinda fata si da-o la masa cu felii de lamaie."
Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935
- 1 rata
- 1 ficat rata
- putin ulei
- 100 g unt
- sare
-
Untul se topeste intr-o tigaita pe foc si se lasa deoparte
-
Se curata si se spala bine rata
-
Se freaca rata cu ficatul ei, pe intreaga suprafata
-
Se impacheteaza rata intr-o folie de aluminiu unsa in prealabil cu grasime (ulei sau putin unt)
-
De vreo cateva ori, se scoate rata din cuptor, se dezveleste usor de folia de aluminiu si cu ajutorul unei pensule de bucatarie, se unge rata cu untul topit, pe intreaga ei suprafata; apoi se impacheteaza la loc in folia de aluminiu si se pune la cuptor
-
Cand rata incepe sa se rumeneasca, se scoate din cuptor, se indeparteaza folia de aluminiu, se stropeste rata cu putina saramura (sare cu apa) si se pune din nou la cuptor (fara folie)
-
Dupa un timp, se mai stropeste rata cu putina saramura si se lasa in cuptor pana cand se rumeneste frumos si este gata
-
Se serveste cu feliute de lamaie
Am folosit rata de tara, posibil sa dureze mai putin frigerea pentru o rata cumparata din magazin.
Ca sa arate foarte bine rata, lucioasa si frumoasa, inainte de a o servi la masa se unge cu putina grasime scursa in tava in care a fost fripta.
RATA FRIPTA – o rata foarte gustoasa.