BORS TARANESC – ANUL 1983

BORS TARANESC – ANUL 1983

Bors taranesc –aromat si foarte gustos.

BORS TARANESC - ANUL 1983
Timp preparare
20 mins
Timp gatire
1 hr 40 mins
Timp total
2 hrs
 

Textul original al retetei: "500 g carne de vaca, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, ½ telina, 1 ardei gras, 10-12 pastai fasole verde, ¼ varza mica, 4-5 rosii, 2 cartofi, 1l bors, marar, patrunjel, leustean, sare, putin piper negru. Carnea spalata se taie in bucati nu prea mari si se pune la fiert intr-o oala descoperita, cu 3 litri de apa rece. Cand incepe sa fiarba se spumuieste de cat ori este nevoie, pana ce apa ramane limpede. Se mai da carnea in cateva clocote, apoi se adauga zarzavatul taiat, in ordinea de fierbere; la sfarsit se pun cartofii taiati cuburi si rosiile; in lipsa de rosii se poate pune o lingura de pasta de rosii. Dupa ce zarzavaturile sint fierte se adauga sarea si piperul necesar. Se fierbe separat borsul care se strecoara apoi in oala in care fierbe carnea si zarzavaturile. La sfarsit se adauga leusteanul, mararul, tocate marunt, si se potriveste de acru; se mai da in cateva clocote, se presara patrunjel taiat fin si se serveste fierbinte cu mamaliguta."

Sursa: Din bucataria taraneasca traditionala, Elena Rusu, 1983

tip: Supa / Ciorba
pentru: 8 persoane
Ingrediente
  • 500 g carne de vita
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • 1/2 telina
  • 1 ardei gras
  • 10-12 pastai fasole verde
  • 1/4 varza mica
  • 4-5 rosii
  • 2 cartofi
  • 1 l bors
  • marar verde
  • patrunjel verde
  • leustean
  • sare
  • piper negru
Instructiuni
  1. Se spala carnea, se taie cubulete si se pune la fiert intr-o oala descoperita, cu 3 litri de apa rece. Cand incepe sa fiarba se spumuieste ori de cate ori este nevoie, pana ce apa ramane limpede

  2. Se spala, se curata si se taie zarzavatul

  3. In oala in care fierbe carnea, se adauga zarzavatul treptat, in ordinea de fierbere: mai intai ceapa, morcovul, patrunjelul si telina, apoi, dupa un timp, se adauga ardeiul, fasolea verde si varza; spre final se pun cartofii taiati cuburi si ultimele se adauga rosiile taiate cubulete

  4. Dupa ce zarzavaturile sunt fierte se adauga sarea si piperul necesar

  5. Se fierbe separat borsul si se strecoara in oala in care fierb carnea si zarzavaturile

  6. La sfarsit se adauga leusteanul si mararul, tocate marunt si se mai da in cateva clocote

  7. Cand e gata, se presara patrunjel taiat fin

  8. Se serveste

Note reteta

Cantitatea de bors se pune dupa gust. In reteta originala este indicat 1 l bors eu am pus aproximativ 750 ml.

Bors taranesc –aromat si foarte gustos.


Related Posts

BORS RUSESC DE POST – ANUL 1938

BORS RUSESC DE POST – ANUL 1938

Facebook Bors rusesc de post – inedit si foarte gustos! Textul original al retetei: „Se pune fasolea la fiert. In timp ce fierbe fasolea, se curate, se spala o sfecla rosie si se da prin razatoare. Se tae o varza mica, in firisoare subtiri, pe […]

BORS DE MARUNTAIE DE PASARE ANUL 1965

BORS DE MARUNTAIE DE PASARE ANUL 1965

Facebook Bors de maruntaie de pasare – o ciorba foarte gustoasa.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.