SUPA DE GAINA A LA GRECQUE – ANUL 1939

SUPA DE GAINA A LA GRECQUE – ANUL 1939

Supa de gaina a la grecque – o supa foarte gustoasa!

SUPA DE GAINA A LA GRECQUE
Timp preparare
3 hrs
 

Textul original al retetei: "Gaina: 1/6 dintr-o pasare grasa; Orez: 25 gr.; Ou: 2/3; Lamaie 1/6. Modul de preparare: punem gaina intr-o oala. Turnam apa rece cat sa acopere pasarea. Lasam gaina sa fiarba bine dar incetisor. Dupa ce s-a fiert, scoatem pasarea, il luam maruntaiele si o parte din piept; si le taiem marunt. Dam drumul orezului in zeama si punem oala la foc sa fiarba bine. Apoi adaogam pieptul si maruntaiele tocate. Batem intr-o cratita galbenusuri si pe urma turnam in ele zeama de lamaie. Dupa aceea adaogam peste galbenusuri zeama de supa, putin cate putin – mestecand mereu. Zeama de supa nu trebuie sa fie fierbinte, ci numai calda. Dupa ce se amesteca bine zeama de pasare cu galbenusurile turnam aceasta compozitie in oala cu gaina si cu restul supei – mestecand intr-una (sau, mai bine, o punem la bain-marin). Lasam supa 2 minute la foc slab si apoi o servim."

Sursa: Carte de bucate, M. Sevastos, 1939

tip: Supa / Ciorba, Fel Principal
pentru: 6 persoane
Ingrediente
  • 1300 g gaina
  • 200 g orez
  • 5 oua
  • 2 lamai
  • sare
Instructiuni
  1. se spala gaina si se taie in bucati care se pun la fiert in apa rece (apa cat sa le acopere) si se lasa pana cand carnea este fiarta bine (daca pe parcursul fiertului apa scade, se mai adauga apa)

  2. cand carnea este fiarta, se scot bucatile de gaina din supa, se dezoseaza si carnea se taie bucatele

  3. dupa ce bucatile de gaina au fost scoase din supa, se pune deoparte intr-un bol aproximativ 1 pahar de supa, iar in supa ramasa in oala se adauga orezul si se lasa la fiert

  4. cand orezul este aproape fiert, se pun in supa bucatelele de carne si se continua fierberea

  5. separat, intr-un bol, cu o furculita se bat bine galbenusele de ou la care se adauga treptat zeama de lamaie, amestecand incontinuu. Apoi, se adauga putin cate putin peste galbenusuri si supa pusa deoparte mai devreme (sa fie doar putin calduta), amestecand incontinuu

  6. cand orezul este gata fiert, se adauga in oala de supa compozitia de galbenuse, putin cate putin, amestecand permanent

  7. dupa ce am pus galbenusele in supa, se mai lasa pe foc 2 minute si supa este gata

  8. se serveste

Note reteta

Dupa cum indica reteta originala, in supa se pot pune si maruntaiele gainii taiate bucatele. Intrucat am avut la masa persoane carora nu le plac maruntaiele de gaina, eu nu le-am pus.

Eu am pus gaina de tara.

La masa se serveste separat si smantana pentru cine doreste sa adauge in supa.

Supa de gaina a la grecque – o supa foarte gustoasa!


Related Posts

PUIUL CUCOANEI MELE – ANUL 1935

PUIUL CUCOANEI MELE – ANUL 1935

Facebook PUIUL CUCOANEI MELE – un pui gatit diferit…cu gust de 5 stele! Textul original al retetei: „Rumenesti intr-o cratita in unt proaspat o ceapa taiata in bucati. Adaogi bucati mici de sunca. Puiul sa nu se coloreze prea mult. Cand puiul s-a copt, il […]

SUPA DE CIRESE – ANUL 1938

SUPA DE CIRESE – ANUL 1938

Facebook Supa de cirese – o supa usoara si foarte buna! Combinatia cu crutoane este ideala! Foarte buna si in perioadele de post. Textul original al retetei: „Punem la fiert cirese, cu atata apa cat sa le acopere. Cand incepe sa fiarba se pune putin […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.