CIORBA TARANEASCA – ANUL 1935

CIORBA TARANEASCA – ANUL 1935

Ciorba taraneasca – o ciorba de vara  dulce-acrisoara cu o aroma deosebita, excelenta!

CIORBA TARANEASCA - ANUL 1935
Timp preparare
10 mins
Timp gatire
1 hr 50 mins
Timp total
2 hrs
 

Textul original al retetei: 

"Tai cateva cepe in felii si le pui sa fiarba in zeama de pasare sau in zeama de carne, adaogand bucatele de pasare sau carne de vaca. Adaogi sare, ardei rosu pisat. Mai adaogi patlagele rosii cand sunt, sau prune verzi necoapte, morcovi, frunza de telina, leustean, toate taiate marunt.

In timpul fiertului spumezi mereu. Cand dai la masa, presari patrunjel tocat."

Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935

pentru: 6 persoane
Ingrediente
  • 500 g pasare (gaina/curca sau gasca de tara)
  • 1,5 l apa
  • 2 cepe
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 4 rosii
  • 1 morcov
  • putina sare
  • cateva frunze telina
  • cateva frunze leustean
  • cateva fire patrunjel
Instructiuni
  1. se curata si se taie pasarea (gaina/curca sau gasca) si se scot partile pentru ciorba (gat, spate, aripi etc)

  2. se pune pasarea la fiert in apa si se lasa sa fiarba pana este aproape gata

  3. se adauga sare, ceapa taiata solzisori si boiaua de ardei dulce

  4. morcovul, frunzele de telina si leustean se taie marunt si se pun la ciorba

  5. rosiile se taie cubulete mici si se adauga ciorbei

  6. ciorba este gata cand carnea si legumele sunt fierte

  7. la final se adauga patrunjel verde tocat marunt

  8. se serveste punandu-se din nou putin patrunjel verde

Note reteta

Eu am pus la ciorba gat si spate de gasca de tara.
Am pus chiar ardei pisat in casa intrucat am avut ardei gras rosu uscat de mine si l-am dat prin rasnita de cafea (si este excelent).
Daca scade apa pe parcursul fiertului, se mai adauga. Eu la final am avut o oala de 2 l plina cu ciorba.
O ciorba de vara dulce-acrisoara cu o aroma deosebita, excelenta!


Related Posts

RETETA GASCA IN LAPTE – anul 1935

RETETA GASCA IN LAPTE – anul 1935

Facebook Reteta gasca in lapte pentru un gust dulceag, fin. Textul original:”Iata o mancare de toata finetea. Se recomanda.Gasca singura e pusa la foc si trecuta in clocot. Apoi i se adauga aromatele cunoscute; ceapa, usturoiu, buchetul cu un cuisor, sare si piper boabe.Gasca fiind […]

CIORBA DE POTROACE MOLDOVENESTI – anul 1935

CIORBA DE POTROACE MOLDOVENESTI – anul 1935

Facebook O ciorba de potroace foarte gustoasa si racoritoare! Textul original : „Aceasta ciorba se face si cu bors si cu zeama de varza acra: cea cu zeama de varza acra e preferabila.Pui zeama sau borsul sa fiarba cu ceapa taiata in bucati si patrunjel; […]



Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.