Textul original al retetei: "Pentru 5 portii: 2 pahare fasole (alba), 100 g costita (afumata), 4 bucati ceapa, 2 linguri bulion, 1 legatura verdeata, 2 bucati morcov, 2 bucati pastirnac, 2 fire tarhon, 1 lingurita sare. Se alege fasolea, se spala si se pune la fiert cu apa rece. Cind incepe sa fiarba, se adauga zarzavatul si ceapa (tocata marunt). Se adauga costita afumata (prajita) si bulionul lasind sa mai fiarbă. Se adauga tarhonul. Se poate servi dulce sau acrita cu putin otet. Deasupra se presara verdeata tocata."
Sursa: Indrumatorul bucatarului si cofetarului, 1955
se pune la fiert fasolea in apa rece (fasolea trebuie pusa la inmuiat in apa cu o seara inainte) iar cand fasolea incepe să fiarba, se schimba apa in care fierbe cu o alta apa incalzita
se curata, se spala si se taie marunt morcovii, pastarnacul si ceapa
cand fasolea incepe sa fiarba in a doua apa, se adauga zarzavatul si ceapa
se rumeneste in putin ulei (incins) costita afumata taiata feliute, se stinge cu bulion si putina apa si se toarna peste fasole continuandu-se fierberea
spre final, se adaugă tarhonul maruntit
cand ciorba este gata, se potriveste de sare si se adauga verdeata tocata marunt (marar si patrunjel)
se serveste
Ciorba de fasole, cu costita afumata – o ciorba foarte gustoasa.