Textul original al retetei: " […] Se pune carnea la fiert cu apa rece. Sarea se adauga dupa ce a inceput sa colocoteasca. Spuma se ridica imediat ce s-a format si tot atunci se pune ceapa curatita (nu se pune zarzavat, ca sa ramana gustul intreg de gaina. Se fierbe doar cu o ceapa). Se lasa sa fiarba 3-4 ore la foc potrivit, pana fierbe carnea bine. Se scoate carnea si ceapa si se limpezeste supa turnand putina apa rece. Se lasa sa stea putin si se strecoara. Apoi se pune la fiert cu […] galuste de gris […]
Galuste de gris. 50 g unt, 100 gr. gris, 1 ou, sare. Se freaca untul sau grasimea spuma, se adauga oul, sarea si grisul. Cand supa clocoteste, se ia cu o lingurita din compozitie si se pune in supa sa fiarba, la foc potrivit, sa nu se sfarme. Se serveste cu patrunjel verde tocat. Galustele se cunosc ca sunt fierte, cand se ridica deasupra supei. Din acel moment se lasa sa mai dea cateva clocote."
gaina curatata, spalata si portionata se pune la fiert in apa rece (aproximativ 2,5- 3 l apa)
cand incepe sa clocoteasca, se adauga putina sare
se spumeaza si se adauga o ceapa curatata, taiata in doua
cand carnea este bine fiarta, se ia oala de pe foc, se scoate carnea si ceapa din supa, se adauga putina apa rece (pentru limpezire) si se lasa supa putin deoparte
supa se strecoara si se pune din nou la fiert
se pregateste compozitia de galuste astfel: se freaca untul spuma, se adauga oul, putina sare, grisul si se amesteca bine
cand supa clocoteste, se ia cu o lingurita din compozitia de galuste (se apasa usor cu mana astfel incat compozitia sa ia forma linguritei) si se pune in supa sa fiarba, la foc potrivit, sa nu se sfarame
galustele sunt fierte, cand se ridica deasupra supei. Din acel moment se lasa sa mai dea cateva clocote
se serveste supa cu patrunjel verde tocat
Supa de gaina cu galuste de gris – o supa gustoasa cu galuste frumoase si pufoase.