Textul original al retetei: "1 ceasca mamaliga, ¼ kg brinza, 1 ou, 1-2 linguri faina, 1 lingura grasime, sare. Un rest de mamaliga se amesteca cu brinza de vaca sau de oi, cu un ou sau doua, dupa cantitatea de mamaliga ramasa, 1 lingura sau doua de faina de griu. Se sareaza, daca mai e nevoie. Se formeaza papanasi care se prajesc in unt sau alta grasime. Se servesc cu sau fara samantana"
Sursa: Indrumari practice pentru tinerele gospodine, Elena M. Herovanu, 1964
Mamaliga se amesteca bine cu branza, ouale, faina si putin sare daca e nevoie (daca branza nu e sarata)
Din aceasta compozitie se formeaza papanasii (cu mainile date prin faina formam cate o bila, o turtim usor iar in mijloc facem o adancitura apasand cu degetul mare)
Papanasii se rumenesc frumos pe ambele parti in grasime incinsa
Cand sunt gata, papanasii se asaza pe platoul de servit si se servesc optional cu smantana
Trebuie sa fim atenti ca branza pe care o punem sa nu fie prea sarata sa nu iasa papanasii prea sarati.
Cantitatea de faina o punem in functie de consistenta branzei (daca branza e mai moale posibil sa mai fie nevoie de putina faina ca sa putem forma papanasii)
Papanasi din mamaliga – o gustare delicioasa.