Textul original al retetei: "Aseaza ouale pe un strat de macaroane taiate scurt si unt; sa mai fie parmezan ras si zmantana proaspata. Acopere complect ouale cu sos Bechamel si presara parmezan. Stropeste cu unt proaspat si pune la gratinat."
Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935
Se pun pastele la fiert in apa clocotita cu putina sare si putin ulei (aproximativ 10 minute). Cand sunt gata, pastele se scurg de apa
Se prepara un sos Bechamel astfel: laptele impreuna cu untul (25 unt) se pun la foc, se lasa sa se topeasca untul apoi se bate faina amestecand cu un tel incontinuu astfel incat sa obtinem un sos frumos legat (ca o crema). Cand e gata, sosul se trece printr-o strecuratoare apasand bine cu o lingura de lemn astfel incat sa treaca cat mai mult sos iar eventualele parti groase (cocoloase) sa ramana in strecuratoare
Intr-o tava ceramica (termorezistenta) se pun in straturi: pastele fierte si scurse, apoi 15 g unt taiat bucatele mici, cele 2 linguri de smantana si un strat de parmezan ras. Se sparg cele doua oua, unul langa celalalt, se presara cu sare si se acopera ouale cu sosul Bechamel. Se presara un alt strat de parmenzan ras, si se pune si restul de unt (15 g) taiat in cubulete mici
Tava se pune la cuptor pana cand incepe sa se rumeneasca usor iar ouale sunt bine facute
Se serveste
In reteta originala nu sunt indicate cantitatile exacte, astfel putem adapta propriului gust.
OUA REGESTI - gust fin, delicat, bun.