Textul original al retetei: "Punem la fiert cirese, cu atata apa cat sa le acopere. Cand incepe sa fiarba se pune putin zahar si continuam sa fierbem. Le trecem prin sita. Punem iar pe foc si mai adaugam apa cat trebuie. Luam intr-o ceasca putina faina si o mestecam cu cateva linguri de apa rece, pe care o rasturnam in supa, mai adaugam zeama de lamaie, sare si inca putin zahar. Se serveste cu paine taiata in patratele rumenita in cuptor."
Sursa: Mancari de post (100 retete), Maria Parvulescu, 1938
Se spala ciresele si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere
Cand apa cu ciresele dau in fiert, se adauga jumatate din cantitatea de zahar si continuam fierberea pana cand ciresele sunt bine fierte
Se strecoara fiertura de cirese printr-o strecuratoare, storcand ciresele bine cu o lingura de lemn astfel incat sa ramana doart coaja si samburii
Se pune supa la fiert din nou
Separat, 1 lingura de faina se bate bine cu cateva linguri de apa astfel incat sa devina un sos alb fin, fara cocoloase
Se pune usor sosul de faina in supa si se amesteca bine
Se mai adauga zeama de la jumatate de lamaie, putina sare si restul de zahar
Se serveste rece cu crutoane de paine frumos rumenite
Cantitatea de zahar se poate modifica in functie de gust.
O supa de sezon, simpla si foarte buna! Combinatia cu crutoane este ideala!