Print
prajitura cenusaresei

PRAJITURA "CENUSARESEI" - ANUL 1965

Textul original al retetei: "100 g faina, 100 g zahar pudra, sare, 60 g ciocolata, 3 oua, 25 g unt. Umplutura: 2 linguri cu virf de zahar pudra, 40 g ciocolata rasa, 1 albus ou. Se amesteca intr-un castron faina, zaharul, sarea, ciocolata rasa si galbenusurile, pina se obtine o compozitie bine lucrata. Se adauga albusurile batute spuma. Se toarna amestecul in grosime de 21/2-3 cm intr-o tava unsa cu unt si se coace la foc potrivit. Se taie fisii  lungi de 6-8 centimetri si late de 3 cm. Se scot din tava si se lipesc doua cate doua, punand la mijloc amestecul de ciocolata rasa, zahar si albus batut spuma. Se lasa sa se usuce."

Sursa: Carte de bucate, Rada Nicolae, Maria Iliescu, Elena Baltag, 1965

tip Desert
Timp preparare 1 hour 15 minutes
pentru 4 persoane

Ingrediente

Blatul:

  • 100 g faina
  • 100 g zahar pudra
  • putina sare
  • 60 g ciocolata rasa
  • 3 oua

Umplutura:

  • 2 linguri cu varf zahar pudra
  • 40 g ciocolata rasa
  • 1 albus ou
  • putina sare

Alte ingrediente necesare:

  • putin unt pentru uns tava
  • putina ciocolata rasa pentru presarat pe deasupra

Instructiuni

  1. Se prepara blatul astfel:

    - se amesteca bine intr-un castron faina, zaharul, sarea, ciocolata rasa si galbenusurile, pana se obtine o compozitie bine lucrata (rezulta o compozitie destul de uscata)

    - se adauga albusurile batute spuma si se amesteca usor cu lingura de lemn pana cand se obtine o compozitie fina, omogena

    - se toarna amestecul in grosime de 2,5-3 cm intr-o tava unsa cu unt si se coace la foc potrivit (aproximativ 35-40 min)

  2. Se prepara umplutura astfel: albusul se bate spuma cu putina sare si apoi se adauga treptat zaharul (amestecand in continuare) si apoi ciocolata rasa

  3. Cand blatul este copt, se scoate din cuptor, se trece usor cu un cutit pe margini si se scoate
    blatul cu atentie din tava

  4. Blatul fiind destul de gros, se taie in 2-3 straturi si apoi in feliute de 6-8 cm lungime si 3 cm latime

  5. Feliutele se lipesc doua cate doua punand la mijloc umplutura

  6. Se asaza feliutele umplute pe tava de servit si se presara pe deasupra putina ciocolata rasa

Note reteta

Chiar daca in reteta originala nu este indicat sa se taie blatul in mai multe straturi, fiind totusi destul de gros am decis sa il tai pentru a face feliute mai subtiri.

Prajitura „Cenusaresei” – o prajitura simpla si buna!