Placinta olteneasca cu branza – o gustare foarte buna.
Textul original al retetei: " Faina 600 gr., unt 50 gr, ulei 100 ml, oua 4 buc., brinza de vaca 1 kg., marar, sare. Se pregateste aluatul din faina, ulei, 1 ou si sare, se imparte in doua si se lasa ½ ora sa se odihneasca. Se intinde o foaie dintr-o bucata de aluat, se pune intr-o tava unsa cu unt si se coace circa 20’. Peste aceasta foaie se aseaza compozitia pregatita din branza, 3 oua, mararul curatat, oparit si tocat si sare, iar peste aceasta se pune alta foaie obtinuta din bucata a doua de aluat. Se unge cu grasime si se da la cuptor sa se coaca timp de 15-20’. "
Sursa: Culegeri de retete romanesti, 1973
- 600 g faina
- 50 g unt
- 100 ml ulei
- 4 oua
- 1 kg branza de vaci
- 1 legatura marar
- sare
- putin unt pentru uns tava
-
se pregateste aluatul din faina, ulei, 1 ou si sare
-
se imparte aluatul in doua si se lasa sa se odihneasca jumatate de ora
-
se intinde o foaie dintr-o bucata de aluat si se pune la cuptor intr-o tava unsa cu unt sa se coaca
-
cand foaia este coapta, se pune peste aceasta foaie compozitia pregatita din branza, 3 oua, mararul curatat, oparit si tocat si sare
-
peste compozitia de branza se pune alta foaie obtinuta din bucata a doua de aluat
-
se inteapa foaia de deasupra cu o furculita formand patrate (pentru a ne fi mai usor sa o taiem cand e gata), se unge cu unt topit si se da la cuptor sa se coaca
-
cand e gata, se lasa sa se raceasca placinta in tava si se taie
-
se serveste
Consumata imediat dupa ce e coapta si racita placinta are un blat mai crocant si umplutura de branza e putin zemoasa. Daca o lasam pana a doua zi, blatul devine fraged iar compozitia de branza este bine inchegata.
Placinta olteneasca cu branza – o gustare foarte buna.