Ciorba de fasole, cu costita afumata – o ciorba foarte gustoasa.
Textul original al retetei: "Pentru 5 portii: 2 pahare fasole (alba), 100 g costita (afumata), 4 bucati ceapa, 2 linguri bulion, 1 legatura verdeata, 2 bucati morcov, 2 bucati pastirnac, 2 fire tarhon, 1 lingurita sare. Se alege fasolea, se spala si se pune la fiert cu apa rece. Cind incepe sa fiarba, se adauga zarzavatul si ceapa (tocata marunt). Se adauga costita afumata (prajita) si bulionul lasind sa mai fiarbă. Se adauga tarhonul. Se poate servi dulce sau acrita cu putin otet. Deasupra se presara verdeata tocata."
Sursa: Indrumatorul bucatarului si cofetarului, 1955
- 2 pahare fasole boabe alba
- 100-200 g costita afumata
- 4 cepe
- 2 morcovi
- 2 bucati pastarnac
- 2 linguri bulion
- 1 legatura verdeata (marar si patrunjel)
- putin tarhon
- 1 lingurita sare
- putin ulei
-
se pune la fiert fasolea in apa rece (fasolea trebuie pusa la inmuiat in apa cu o seara inainte) iar cand fasolea incepe să fiarba, se schimba apa in care fierbe cu o alta apa incalzita
-
se curata, se spala si se taie marunt morcovii, pastarnacul si ceapa
-
cand fasolea incepe sa fiarba in a doua apa, se adauga zarzavatul si ceapa
-
se rumeneste in putin ulei (incins) costita afumata taiata feliute, se stinge cu bulion si putina apa si se toarna peste fasole continuandu-se fierberea
-
spre final, se adaugă tarhonul maruntit
-
cand ciorba este gata, se potriveste de sare si se adauga verdeata tocata marunt (marar si patrunjel)
-
se serveste
Ciorba de fasole, cu costita afumata – o ciorba foarte gustoasa.