Rulada de carne umpluta cu oua – o rulada foarte fina si foarte gustoasa
Textul original al retetei: "750 gr. carne de porc sau de vitel tocata, 1 franzela inmuiata in apa, 2 oua intregi, 1 ceapa prajita in grasime, 1 paharel de vin, 1 pahar smantana, 1 pahar zeama de carne, sare, piper, 3 oua rascoapte. Carnea trecuta prin masina, se pune intr-un castron, se adauga franzela inmuiata in lapte si stoarsa bine, ouale crude, sare, piper, ceapa tocata si prajita in untura. Toate acestea se amesteca bine si pe un servet curat, infainat, se intinde compozitia de grosimea unui deget. La capatul dinspre noi, asezam ouale rascoapte unul langa altul, o rulam si netezim deasupra cu mana inmuiata in apa. Rulada o asezam in tava unsa bine pe fund, turnam peste ea untura incinsa si o dam la cuptor stropind-o din cand in cand. Cand s-a rumentit, adaugam vinul, smantana si lasam sa scada. Inainte de a o servi, o taiem felii si servim cu sosul ramas, garnisita cu mazare, cartofi s.a. Se poate servi si rece dar fara sos."
Sursa: Bucatarie romaneasca, Lucretia Dr. Opreanu, 1938
- 750 g carne de porc si vitel
- 5 oua
- 1 ceapa
- 3 felii mari paine
- 1 pahar lapte
- 1 paharel vin
- 200 g smantana
- putina zeama de carne sau apa
- sare
- piper
- 1-2 linguri untura
- putin ulei sau faina
-
Painea se inmoaie in lapte si apoi se stoarce bine
-
Ceapa tocata marunt se rumeneste usor in ½ lingura untura
-
Se trec prin masina de tocat: carnea, ceapa prajita si painea stoarsa bine
-
In tocatura de carne se adauga 2 oua, sare, piper si se amesteca bine
-
Pe o hartie de copt unsa bine cu ulei (sau pe un suport special de silicon presarat cu faina) se intinde compozitia de carne de grosimea unui deget (intr-un strat uniform)
-
In partea dinspre noi, se asaza, unul, langa altul, 3 oua fierte tari si se ruleaza tocatura (ajutandu-ne de hartie de copt sau de suportul de silicon de sub carne)
-
Se asaza rulada (fara hartia de copt) intr-o tava unsa cu putina untura si se netezeste usor rulada deasupra cu mana inmuiata in apa
-
Se toarna peste rulada restul de untura bine incinsa si se da la cuptor (stropind-o din cand in cand)
-
Cand rulada se rumeneste usor, se adauga smantana amestecata cu vinul si putina supa de carne sau apa si se lasa in continuare la cuptor sa scada bine
-
Cand e gata, se lasa rulada sa se raceasca putin, se taie felii si se serveste cu garnitura la alegere
Dupa cum recomanda reteta originala rulada poate fi facuta numai din carne de porc sau numai din carne de vitel. Eu am ales sa fac din amestec carne de porc si vitel.
Rulada de carne umpluta cu oua – o rulada foarte fina si foarte gustoasa.