Prajitura sacuiasca – o prajitura foarte frageda si foarte gustoasa.
Textul original al retetei: "Aluat fraged din 210 g faina, putina sare, 70-80 g zahar pisat, 140 g unt proaspat si 1 ou intreg. Il intindem deadreptul in tava, gros de 3 mm. Daca tava n-are margini sau e prea mare, oprim putin aluat sa facem o margine pe latura libera. Intai ca un sul subtirel, il apasam de marginea de aluat si-l mai subtiem. Ungem cu unt toate marginile tavii. Pe aluat intindem un strat de marmelada de coacaze sau de visine sau peltea de coarne. Din 210-250 g zahar pisat, 4 oua intregi si un albus facem compozitie afanata si-i adaogam 210 g nuci rase si 30-40 g pesmet. Totul peste stratul de marmelada. Egalizam. La cuptor potrivit. Cand s-a racit o taiem patrate sau dreptunghiuri. Marimea dupa plac. "
Sursa: Meniuri, Simona Racovita, est. 1938
- 210 g faina
- putina sare
- 330 g zahar pudra
- 140 g unt
- 5 oua
- 1 albus de ou
- 1 borcan marmelada de coacaze (sau orice alta marmelada dulce acrisoara: de visine, coarne, caise, gutui , zmeura etc)
- 210 g nuci macinate
- 40 g pesmet
- putin unt pentru uns tava
- putina faina pentru suprafata de lucru
- zahar pentru pudrat prajitura
-
Se face un aluat fraged din 210 g faina, putina sare, 80 g zahar pudra, 140 g unt si 1 ou. Aluatul se lasa la rece , in frigider, aproximativ 30 minute
-
Pe o suprafata plana presarata cu faina, aluatul se intinde intr-o foaie de marimea tavii pe care dorim sa o folosim (o tava normala de placinta)
-
Foaia de aluat se pune in tava unsa cu unt avand grija ca aluatul sa fie ridicat putin si pe marginea tavii (cam de grosimea unui deget)
-
Peste aluat se intinde marmelada intr-un strat uniform
-
Se pregateste o compozitie din 250 g zahar pudra amestecat bine cu 4 oua intregi si un albus batut spuma (cand punem albusul spuma amestecam foarte usor cu o spatula pana cand albusul este integral incorporat in compozitie). Se adauga si 210 g nuci macinate si 40 g pesmet continuand a amesteca foarte usor
-
Compozitia se pune uniform peste marmelada
-
Se da prajitura la cuptor la foc potrivit
-
Cand e gata, se scoate tava din cuptor, se pudreaza cu zahar prajitura si se lasa sa se raceasca bine in tava
-
Se taie in bucati dreptunghiulare micute si se serveste
Prajitura sacuiasca – o prajitura foarte frageda si foarte gustoasa.