Chiftele marinata – excelente!
Textul original al retetei: "Faceti chiftele ca acelea prajite […]. Apoi pregatiti sosul urmator: Intr-o cratita infierbantati unt cat un ou si rumeniti doua cepe tocate marunt. Cand cepele au prins coloare, adaogati o lingura de faina si amestecati mereu sa nu se prinda. Coloarea ajungand aurie, se pun 3-4 linguri de bulion de patlagele rosii, amestecati cateva minute, si umpleti cu zeama de carne sau apa pentru cantitatea chiftelelor, care trebuie sa fie acoperite just. Adaogati o foaie de dafin, boabe de piper, si sare. Lasati cateva minute sa clocote, apoi puneti putin tarhon si chiftelele. Acoperiti si lasati sa palpaie la un foc mijlociu. Daca sosul nu a scazut destul, descoperiti cratita. Cu 15 minute inainte de a servi, cine vrea adaoga putin otet (o lingura sau doua)."
1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935
- 12-14 chiftele prajite
- putin unt (cam cat marimea unui ou)
- 2 cepe
- 1 lingura faina
- 4 linguri pasta de rosii
- 1 foaie dafin
- cateva boabe piper
- putin tarhon
- 1-2 linguri otet
- 2 pahare apa
- sare
-
untul se pune intr-o tigaie pe foc si se lasa sa se infierbante bine
-
ceapa taiata solzisori se rumeneste usor in untul incins
-
se adauga faina si se amesteca bine (permanent ca sa nu se prinda) pana devine aurie
-
se adauga pasta de rosii (sau bulion diluat cu putina apa) si se amesteca bine cateva minute apoi se stinge cu apa (aproximativ 2 pahare)
-
se adauga foaia de dafin, boabele de piper si putina sare si se lasa sa clocoteasca cateva minute
-
se pun usor in sos chiftelele prajite si putin tarhon si se lasa sa fiarba acoperit la foc mediu (daca e nevoie mai adaugam putina apa astfel incat sosul sa acopere usor chiftelele sau daca e prea mult sos lasam sa fiarba descoperit – fara capac)
-
spre final se adauga otetul, amestecand usor (potrivim otetul dupa gust 1-2 linguri)
-
se serveste
Reteta pentru chiftelele prajite o puteti gasi la acest link
Chiftele marinata – excelente.