MERE ARICIU – un dulce rapid de pregatit si foarte gustos.
Textul original al retetei: "Curatam merele nu prea mari si din cele mai acrisoare si le scoatem samburele, ca sa ramane o adancime, pe care o umplem cu marmelada de caise. Asezam apoi merele intr-o tigaie si turnam peste ele un sirop de zahar. Siropul nici pana la jumatate nu poate sa fie, deoarece trebuie sa se coaca si nu sa fiarba. Dese ori trebue sa stropim merele. Cand s-au copt si racit, le impanam cu migdale asa ca merele aceste sa para ca niste arici micuti."
Sursa: Mancari de post, Maria Parvulescu, 1938
- 8-10 mere micute, acrisoare
- cateva linguri marmelada de caise
- 5 linguri zahar
- putina apa
- o mana de migdale
-
Se curata merele de coaja, se scoate cotorul cu samburi si se umplu merele cu marmelada de caise
-
Merele umplute cu marmelada se asaza intr-o tava
-
Separat, se face un sirop din zahar si putina apa
-
Siropul de zahar se toarna peste merele din tava (siropul sa fie cam de un deget in tava – sa nu ajunga pana la jumatatea merelor astfel incat merele sa se coaca si nu sa fiarba)
-
Se pune tava la cuptor si lasam sa se coaca merele (in timpul coptului mai luam cu lingura sirop din tava si punem peste mere)
-
Cand merele s-au copt, se lasa sa se raceasca si se impaneaza cu migdale astfel incat merele sa para mici arici
-
Se servesc
MERE ARICIU – un dulce rapid de pregatit si foarte gustos.