GASCA CU VARZA ACRA – ANII 1930

GASCA CU VARZA ACRA – ANII 1930

Gasca cu varza acra – o mancare excelenta. Foarte gustoasa.

GASCA CU VARZA ACRA – ANII 1930
Timp preparare
2 hrs 50 mins
 

Textul original al retetei: "Proportii pentru 6 persoane: o gasca, 2-3 bucati de varza, cateva boabe de piper, 100 gr. slanina cu soric, 100 gr. grasime, 20 gr. bulion si 2 cartofi. Se taie carnea de gasca in bucati potrivit de mari, se spala bine in apa rece, se ia foaie cu foaie de pe varza, se taie partea groasa, se pun mai multe unele peste altele si se formeaza un rulou care se taie fin ca taiteii. Se aseaza in cratita un rand de varza, boabe de piper, unul de felii de slanina taiata cu soric, unul de carne. Se continua tot asa pana se completeaza, se pune putina apa calda sau zeama de varza, daca nu este destul de acra. Se fierbe pe masina, fara a se lua ochiurile si nici nu se amesteca in varza; se acopera pe deasupra cu felii de cartofi care da gust bun, nu lasa varza sa se innegreasca si totodata ingroasa si zeama. Cand e aproape fiarta carnea, se incinge grasime in care se pune bulionul, se lasa sa clocoteasca, si apoi se varsa peste varza. Se lasa sa mai dea cateva clocote si se serveste. Daca e vara, atunci se renunta la slanina, iar intre carne si varza se pune cate un strat de rosii."

Sursa: Bucataria moderna, Maria General Dobrescu, est. anii 1930

pentru: 6 persoane
Ingrediente
  • 1 gasca
  • 2-3 bucati varza acra
  • cateva boabe piper
  • 100 g slanina afumata
  • 100 g grasime (untura sau ulei)
  • 2-3 linguri pasta de rosii / bulion
  • 2 cartofi
  • putina apa sau zeama de varza
Instructiuni
  1. Gasca se spala bine si se taie carnea in bucati potrivite

  2. Varza acra se taie fideluta

  3. Slanina se taie feliute

  4. Cartofii se curata, se spala si se taie rondele

  5. Intr-o cratita se pune putina grasime si se asaza un rand de varza, boabe de piper, un rand de
    slanina si un rand de carne de gasca. Se continua tot asa pana se completeaza (se termina cu un rand de varza). Se acopera pe deasupra cu felii de cartofi.

  6. Se adauga putina apa calda sau zeama de varza, daca varza nu este destul de acra

  7. Se acopera oala cu capacul si se pune la fiert pe aragaz sau se pune la cuptor (nu se amesteca in varza)

  8. Cand e aproape fiarta carnea, separat, intr-o tigaie, se incinge restul de grasime in care se pune bulionul, se stinge cu putina apa daca e cazul si se lasa putin pe foc, apoi se varsa peste varza continuandu-se fierberea

  9. Cand e gata (carnea si varza sunt bine fierte) se serveste

Note reteta

Am folosit gasca de tara.

Gasca cu varza acra – o mancare excelenta. Foarte gustoasa.


Related Posts

MANCARE DE PRAZ CU MASLINE – ANUL 1940

MANCARE DE PRAZ CU MASLINE – ANUL 1940

Facebook Mancare de praz cu masline – o mancare usor de pregatit si foarte gustoasa

PILAF DE OREZ – ANUL 1949

PILAF DE OREZ – ANUL 1949

Facebook Pilaf de orez – un pilaf foarte gustos.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.