Ciorba de perisoare – o ciorba foarte gustoasa.
Textul original al retetei: " Oasele din carne se fierb cu 1 litru apa pana scade la jumatate. Strecuram, indoim cu zeama de varza (dupa gust), punem pe foc sa fiarba, adaugam 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina rasa pe razatoare sau taiata felii subtiri. Din ¼ kg. carne de porc sau vitel tocata, 2 lingurite de orez, 1 ou, patrunjel verde tocat, ceapa tocata, sare, piper, amestecate bine formam perisoarele (de marimea unui ou de porumbel), le punem sa fiarba in zeama de varza clocotita, cand sunt fierte, servim cu marar si patrunjel verde tocat. Aceasta ciorba se poate prepara si cu bors indoit cu apa calda."
Sursa: Bucatarie romaneasca, Lucretia Opreanu, 1938
- cateva bucati oase de porc sau de vita
- zeama de varza (dupa gust)
- 1 morcov
- 1 radacina patrunjel
- 1 telina
- 250 g carne de porc sau de vita
- 2 lingurite orez
- 1 ou
- 1 ceapa
- sare
- piper
- putin patrunjel verde
- putin marar verde
-
Oasele se fierb cu 1 litru apa pana aceasta scade la jumatate
-
Se strecoara supa obtinuta prin fierberea oaselor, se adauga zeama de varza (dupa gust) si se pune la foc sa fiarba
-
Se adauga morcovul taiat rondele, radacina de patrunjel taiata marunt, telina rasa pe razatoare sau taiata felii subtiri si se continua fierberea
-
Se pregateste compozitia de perisoare astfel: se amesteca bine 250 g carne de porc sau de vita tocata cu 2 lingurite de orez, un ou, putin patrunjel verde tocat, ceapa data prin razatoare, sare, piper si se formeaza perisoarele care se pun usor sa fiarba in ciorba
-
La final, cand ciorba este gata, se adauga marar si patrunjel verde tocate marunt
-
Se serveste
Daca e nevoie, pe parcursul fiertului se mai adauga apa.
Asa cum indica si reteta originala, aceasta ciorba se poate prepara si cu bors (in loc de zeama de varza) indoit cu apa calda.
Ciorba de perisoare – o ciorba foarte gustoasa.