Ciorba greceasca de purcel – o ciorba foarte gustoasa. Excelenta.
Textul original al retetei: ""Pentru 5 portii: 600 g carne de porc, 2 bucati morcov, 2 bucati ceapa, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel, ½ bucata telina, 2 oua, 1 pahar iaurt sau ½ pahar smantana, 2 virfuri de cutit sare de lamaie, 1 lingurita sare. Carnea se spală in apa rece si se pune la fiert cu apa
si sare. Cind a inceput sa fiarba se adauga ceapa (tocata marunt), telina si morcovii (taiati in patru). Cind carnea e moale (fiarta) […] se ia vasul de pe foc si se adauga iaurtul si galbenusurile (bine batute cu sare). Se acreste ciorba cu sare de lamiie dizolvata. […]. Se serveste cu verdeata tocata."
Sursa: Indrumatorul bucatarului si cofetarului, 1955
- 600 g carne de porc
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1/2 telina
- 2 oua
- 1/2 pahar smantana
- 1/2 lamaie
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- sare
-
se spala carnea, se taie in bucatele mici si se pune sa fiarba cu apa (aproximativ 1,5 l) si sare
-
cand carnea e aproape fiarta se adauga ceapa tocata marunt, morcovii taiati rondele si telina taiata cubulete
-
separat, intr-un bol, se bat bine galbenusurile de ou cu smantana si putina sare la care se adauga treptat putina zeama din ciorba (sa fie doar putin calduta) si zeama de lamaie, amestecand incontinuu
-
cand ciorba este gata (totul este bine fiert), se ia vasul de pe foc si se adauga compozitia de galbenusuri, putin cate putin, amestecand permanent
-
se potriveste ciorba de sare si se adauga verdeata tocata marunt
-
se serveste
Cantitatea de zeama de lamaie o punem dupa gust (dupa cat de acra dorim ciorba).
Ciorba greceasca de purcel – o ciorba foarte gustoasa.