Plachie de ciuperci – simplu de pregatit, aromata si foarte, foarte gustoasa. Excelenta.
Textul original al retetei: "Proportii pentru 6 persoane: ½ kgr. ciuperci, o legatura de patrunjel, 4-5 cepe, 180 gr. orez, 150 gr. untdelemn, un varf de cutit de sare si un varf piper. Se incinge untdelemnul, se prajeste ceapa cu o lingurita de zahar, se adauga orezul, se nabuse putin, apoi se adauga ciupercile cari au fost taiate felioare sau cuburi, se lasa sa fiarba la cuptor ori la un foc moale. Se servesc reci ca prim sau al 3-lea fel."
Sursa: Carte de bucate, Eliza St. Popescu, est. 1929-1948
- 150 ml ulei
- 4-5 cepe
- 1 lingurita zahar
- 180 g orez
- 500 g ciuperci
- putina sare
- putin piper
- 1 legatura patrunjel
-
Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori si apoi se rumeneste impreuna zaharul in uleiul incins
-
Se adauga orezul si se lasa putin sa se innabuse impreuna cu ceapa amestecand bine
-
Se adauga ciupercile spalate si taiate feliute, sare, piper si se acopera cratita astfel incat ciupercile sa isi lase zeama (amestecam destul de frecvent ca sa nu se prinda de cratita)
-
Cand ciupercile si-au lasat destul de multa zeama, adaugam jumatate din cantitatea de patrunjel tocat marunt, acoperim oala si o lasam pe foc sau o punem la cuptor pana cand orezul e bine fiert (pe parculsul fiertului adaugam apa numai daca e strict necesar adica numai in cazul in care zeama ciupercilor scade si orezul mai trebuie fiert)
-
Cand plachia e gata, se presara pe deasupra restul de patrunjel tocat marunt si se lasa sa se raceasca
-
Se serveste rece
Reteta originala nu indica sa punem apa deloc astfel incat orezul sa fiarba numai in zeama lasata de ciuperci insa in functie de tipul de orez folosit este posibil sa fie necesara putina apa (eu am folosit orez integral si a trebuit sa adaug si apa pentru a fierbe bine orezul)
Plachie de ciuperci – simplu de pregatit si foarte, foarte gustoasa.