CIDRU – ANUL 1969

CIDRU – ANUL 1969

Cidru – o bautura alcoolica foarte buna si foarte aromata. Excelenta.

5 from 1 vote
cidru
CIDRU – ANUL 1969
Timp preparare
75 d
 

Textul original al retetei: " 15 kg mere, 1 kg zahar.

Pentru a obtine un cidru superior trebuie sa se aleaga bine merele. Ele trebuie sa fie sanatoase, bine coapte, proaspete, sa nu fie lovite sau atacate de diverse boli (patate, mucegaite, inceput de putrezire), sa nu fie viermanoase. Merele viermanoase au un miros si gust specific neplacut care se va imprima cidrului. Merele pot fi dintr-un singur soi sau un amestec de soiuri. Pentru cidru se prefera soiurile mai zemoase cum sunt Renet de Champagne.

Merele alese se spala bine, se zdrobesc si se scoate sucul prin presa. Sucul obtinut se strecoara printr-o panza sau tifon (sau sita deasa de par), se pun in vasul de fermentat. Se poate adauga zahar dupa dorinta si in functie de gradul de coacere al merelor. La merele mai acrisoare se va adauga mai mult zahar decat la cele dulci. La un cidru de mere coapte cu un continut normal de zahar nu se mai adauga zaharul.

Vasul in care se pune sucul la fermentat se astupa cu un dop de fermentare sau cu un dop prin care se trece capatul unui furtun, iar celalalt capat intr-un borcan de apa. Fermentatia este mai puternica in primele zile apoi scade in intensitate. Dupa ce fermentatia a incetat, cidrul se sifoneaza cu ajutorul unui furtun in alt vas, cu grija, pentru a nu tulbura drojdia de pe fundul vasului. Se astupa vasul si se lasa sa mai stea la un loc rece. Dupa ce fermentatia a incetat, ea totusi continua lent 4-6 saptamani, dupa care cidrul se trage la sticle, se astupa cu dopuri oparite si se pastreaza la rece."

Sursa: Prepararea bauturilor in casa, N. Gherman, 1969.

Ingrediente
  • 15 kg mere
  • 1 kg zahar
Instructiuni
  1. Se aleg merele sanatoase, bine coapte, proaspete din soiuri zeamoase (dintr-un singur soi sau amestec de mai multe soiuri)

  2. Merele se spala bine, se taie felii iar cotoarele se dau deoparte (nu se folosesc)

  3. Cu ajutorul unui storcator de fructe facem suc din feliile de mere

  4. Sucul de mere se pune intr-o damigeana incapatoare (nu trebuie sa fie plina pentru a exista spatiu pentru fermentare, o putem umple cam 3 sferturi) si se adauga si zaharul

  5. Se pune dopul de fermentare la damigeana (in dop punem si putina apa) si se lasa la fermentat (la inceput fierbe mai intens apoi din ce in ce mai lent)

  6. Cand fermentatia s-a optit (nu mai observam nici-o bula / nicio miscare in apa din dopul de fermentare)  cidrul se sifoneaza cu ajutorul unui furtun in alta damigeana, cu grija, pentru a nu tulbura drojdia de pe fundul vasului. Se astupa damigeana cu dopul de fermentare si se lasa la un loc rece ( fermentatia totusi continua lent inca 4-6 saptamani)

  7. Dupa ce fermentatia a incetat definitiv, cidrul se trage la sticle, se astupa bine (cu dopuri metalice sau alte tipuri) si se pastreaza la rece

  8. Se consuma rece

Note reteta

Cidru – o bautura alcoolica foarte buna si foarte aromata. Excelenta.


Related Posts

COTLETE DE VITEL SOTE CU SOS DE VIN – ANUL 1965

COTLETE DE VITEL SOTE CU SOS DE VIN – ANUL 1965

Facebook Cotlete de vitel sote cu sos de vin – un fel de mancare simplu de pregatit si foarte gustos. Excelent.

MERE ARICIU – ANUL 1938

MERE ARICIU – ANUL 1938

Facebook MERE ARICIU – un dulce rapid de pregatit si foarte gustos.



2 thoughts on “CIDRU – ANUL 1969”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.