Marmelada de mure – o marmelada foarte aromata si foarte buna. Excelenta.
Textul original al retetei: "1 kg. zahar tos, 1 kg. mure, 1 baton vanilie, 1 lamaie, 1/3 pahar apa. Murele se pun in cratita, se adauga apa, se pun pe foc sa fiarba panacand s-au inmuiat. Se trec prin sita pentru a le separa de sambure, se pun din nou in cratita, se adauga zaharul, vanilia si lamaia taiata felii. Lasam sa fiarba, amestecam mereu. Cand s-a legat atat incat ridicand lingura marmelada se va desprinde mai greu, o luam de pe foc, o turnam fierbinte in borcane si a doua zi le legam cu hartie pergament si sfoara."
Sursa: Bucatarie romaneasca, Lucretia Dr. Opreanu, 1938
- 1 kg zahar tos
- 1 kg mure
- 1 baton vanilie (sau putina esenta de vanilie)
- 1 lamaie
- 1/2 pahar apa
-
se spala murele si se pun sa fiarba cu o jumatate pahar de apa, pana cand se inmoaie bine
-
murele fierte se strecoara printr-un tifon / panza sau o strecuratoare deasa astfel incat sa avem grija sa treaca sucul si cat mai multa pulpa ramanand in strecuratoare doar samburii
-
in pasta de mure obtinuta se adauga zaharul , vanilia si o lamaie taiata rondele si se pune la fiert
-
se lasa sa fiarba marmelada cat mai bine insa nu trebuie lasata sa fiarba nici prea mult ca sa nu capete defectul de gust de zahar ars (pe parcursul fiertului se pot face incercari ca la dulceata: se inmoaie lingura in marmelada si se pica intr-o farfurioara: daca picatura ramane ca un bob, fara sa se lateasca, este gata)
-
cand este gata marmelada, se scot feliile de lamaie si se pune marmelada in borcane care se inchid bine, etans, cu capace metalice
-
se asaza un prosop pe fundul unei oale, se pun borcanele si apa cat sa acopere trei sferturi din inaltimea borcanelor si se fierb 30 minute
-
dupa ce s-au racit, borcanele se depoziteaza intr-un loc racoros
Neaparat de pus lamaia exact asa cum indica reteta originala: taiata felii…si nu doar zeama cum facem de regula. Astfel obtinem o aroma intensa de lamaie asociata excelent cu aroma de vanilie.
Pentru operatiunea de sterilizare, eu optez sa fierb borcanele cu dulceata de fiecare data, pentru orice ce tip de dulceata/ marmelada si nu am avut niciodata probleme cu pastrarea conservelor chiar si 2-3 ani .
Din cantitatile indicate in reteta ies 3-4 borcane de marmelada (borcane de 370 ml)
Marmelada de mure – o marmelada foarte aromata… excelenta.