PISTIL DE PRUNE CU PIERSICI – ANUL 1970

PISTIL DE PRUNE CU PIERSICI – ANUL 1970

Pistil de prune cu piersici – dulce acrisor, foarte gustos si sanatos.

PISTIL DE PRUNE CU PIERSICI – ANUL 1970
Timp preparare
4 hrs
 

Textul original al retetei: "Din prune amestecate cu o cantitate egala de piersici se obtine un pistil foarte gustos. Se aleg fructe bine coapte si dulci, se spala cu multa apa, se scot simburii si se dau prin masina de tocat. Pireul obtinut se pune intr-un vas cu fundul drept si se fierbe, mestecand mereu cu o lopatica de lemn, pina ce se ingroase foarte tare. Dupa aceea se rastoarna pe o scandura sau un fund de lemn acoperit cu o hartie unsa cu ulei si se lasa sa se usuce la soare sau in uscatorie la 60°C. Cind foaia de pistil s-a uscat pe o parte, se intoarce sa se usuce si pe cealalta. Foaia poate fi ingrosata, turnand deasupra o noua cantitate de magiun si lasand sa se usuce. Cand este gata, pistilul se face sul si se pastreaza la loc uscat si aerisit."

Sursa: Conservarea alimentelor in gospodarie, N. Pekacev, M marinov, A. Strandjev, M. Tolova, 1970

pentru: 2 persoane
Ingrediente
  • 500 g prune
  • 500 g piersici
Instructiuni
  1. se aleg fructe bine coapte si dulci, se spala cu multa apa, se scot samburii si se dau prin masina de tocat sau se paseaza cu un blender

  2. pasta obtinuta se pune intr-un vas cu fundul drept si se fierbe, amestecand foarte frecvent cu o lingura de lemn, pana ce se ingroase foarte bine (e destul de ingrosat cand trecem cu lingura de lemn prin pasta si nu se acopera urma lingurii)

  3. se unge o tava cu ulei si se pune hartie de copt

  4. pasta ingrosata se rastoarna in tava pe hartia de copt si se intinde intr-un strat subtire

  5. se pune tava la cuptor, la 60°C  cu ventilatie si se lasa sa se usuce pistilul

  6. cand foaia de pistil s-a uscat pe o parte (adica nu se mai lipeste de deget cand o atingem), se scoate tava din cuptor si se intoarce pistilul pe cealalta parte astfel: se ia foaia de copt cu pistitul din tava, se pune o alta foaie de copt in tava si se rastoarna (intoarce) pistilul (deslipind foarte usor)

  7. se pune din nou pistilul la cuptor sa se usuce

  8. cand este gata, pistilul se ia din tava, se face sul si se pastreaza la loc uscat si aerisit

Note reteta

Asa cum e specificat in reteta originala foaia poate fi ingrosata, turnand deasupra o noua cantitate de magiun si lasand sa se usuce. Eu nu am ingrosat foaia.

Din cantitatile indicate a iesit o foaie de pistil cam cat jumatate dintr-o tava mare de cuptor.

Pistil de prune cu piersici – dulce-acrisor, foarte gustos si sanatos.


Related Posts

MAGIUN DE PRUNE CU MAMALIGA – ANUL 1942

MAGIUN DE PRUNE CU MAMALIGA – ANUL 1942

Facebook Magiun de prune cu mamaliga – dietetic și foarte gustos.

INGHETATA DIN SIROP DE SMEURA – anul 1929

INGHETATA DIN SIROP DE SMEURA – anul 1929

Facebook O inghetata foarte buna si super racoritoare! textul original : „La un sfert kgr. sirop de zmeura, punem 3 sferturi kgr. apa, precum si zeama din 3 lamai, 4-5 linguri zahar pisat, toate bine mestecate si strecurate printr-un servet, apoi puse in cutia de […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.