Fasole iahnie – o mancarica foarte buna, dulce-acrisoara.
Textul original al retetei: "Proportii pentru 6 persoane: 500 gr. boabe de fasole fiarta. Sos: 1 1/2 dl. de untdelemn, 20 gr. faina, o ceapa, 10 gr. bulion, 10 gr. sare, putin piper pisat, ½ dl. otet si patrunjel verde. Se face sosul romanesc din untdelemn, faina, ceapa, bulion, sare, piper si se adauga peste fasole. Se adauga otetul si patrunjelul verde. Se scade si se da la rece."
Sursa: Bucataria moderna, Maria General Dobrescu, est 1930
- 500 g boabe de fasole fiarta
- 150 ml ulei
- 1 lingura cu varf faina
- 1 ceapa
- 1/2 lingura bulion
- sare
- piper
- 50 ml otet
- patrunjel verde
-
Se pune la fiert fasolea boabe care a stat la inmuiat peste noapte
-
Cand fasolea da in clocot, se schimba apa in care fierbe cu alta apa incalzita si se
continua fierbearea -
Separat, se pregateste sosul romanesc astfel:
– in uleiul incins se adauga faina si sarea si se amesteca bine pana cand faina devine stravezie (fara a se rumeni)
– se pune peste faina ceapa taiata marunt si se lasa sa se rumeneasca impreuna
– se adauga putin piper pisat, bulionul si se stinge cu apa
-
In sosul romanesc se pun 500 g boabe de fasole fiarta apoi se adauga otetul si patrunjel verde taiat marunt si se lasa fiarba pana scade
-
Se lasa sa se raceasca si inainte de a servi se mai adauga putin patrunjel verde tocat marunt
Cantitatea de otet pare destul de mare insa la final avem o mancarica de fasole acrisoara cu gust foarte bun langa care nu mai trebuie sa sevim muraturi sau salata.
Fasole iahnie – o mancarica foarte buna, dulce-acrisoara.