RATA LA CAPAC CU GARNITURA DE VARZA – ANUL 1965

RATA LA CAPAC CU GARNITURA DE VARZA – ANUL 1965

Rata la capac cu garnitura de varza – excelenta.

RATA LA CAPAC CU GARNITURA DE VARZA – ANUL 1965
Timp preparare
2 hrs 25 mins
 

Textul original al retetei: "1 rata, 2 verze, ½ kg rosii, 1 morcov, 1 ceapa, 1 pahar coniac, 100 g costita afumata, 150 g unt, sare, piper, 1 foaie de dafin. Se curata rata, se spala, se taie in patru bucati. Se asaza intr-o cratita cu feliute de costita, rondele de morcovi, ceapa intreaga, foaia de dafin, 3-4 boabe de piper si sare. Se toarna o ceasca cu apa si coniacul. Se fierbe la foc potrivit doua ore, sub capac. Separat se taie varza, se freaca cu sare si se inabusa in unt. Cind s-a rumenit, se adauga rosiile curatite si taiate. Se scot bucatile de carne, se strecoara sosul peste ele si se asaza pe varza. Se mai tin la cuptor 10-15 minute."

Sursa: Carte de bucate, Rada Nicolaie, Maria Iliescu, Elena Baltag, 1965

pentru: 6 persoane
Ingrediente
  • 1 rata
  • 100 g costita afumata
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 foaie de dafin
  • cateva boabe piper
  • 1 pahar coniac
  • 2 verze proaspete
  • 150 g unt
  • 1/2 kg rosii
  • sare
Instructiuni
  1. Se curata rata, se spala, se taie in cate bucati se doreste

  2. Intr-o cratita, se asaza rata, feliute de costita, rondele de morcovi, ceapa curatata, intreaga, foaia de dafin, 3-4 boabe de piper si sare

  3. Se toarna peste rata o ceasca cu apa si coniacul si se lasa sa fiarba la foc potrivit doua ore, sub capac

  4. Separat se taie varza fideluta, se freaca cu sare si se inabusa in unt (se adauga foarte putina apa daca e cazul)

  5. Cand s-a rumenit varza, se adauga rosiile curatate de coaja si seminte si taiate cubulete

  6. Cand rata e gata, intr-o tava sau un platou termorezistent, se asaza varza calita si peste varza se pun bucatile de rata, se strecoara sosul de la rata peste ele si se da tava la cuptor 10-15 minute

  7. Cand e gata, se scoate tava din cuptor si se serveste (daca dorim aranjam totul pe un platou de servit)

Note reteta

Am folosit rata de tara.

Pentru pregatirea ratei, eu am folosit o oala de fonta cu capac pe care am tinut-o la cuptor 2 ore.

Rata la capac cu garnitura de varza – excelenta.


Related Posts

VARZARI – ANUL 1940

VARZARI – ANUL 1940

Facebook Varzari – foarte fragede, gustoase si calde si reci. Gustare si de post. Textul original al retetei: „Se face un aluat din o jumatate de ceasca de untdelemn, o jumatate ceasca de apa, sare si faina cat cuprinde. Aluatul sa fie potrivit de moale. […]

PILAF DE OREZ – ANUL 1949

PILAF DE OREZ – ANUL 1949

Facebook Pilaf de orez – un pilaf foarte gustos.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.