Rata la capac cu garnitura de varza – excelenta.

Textul original al retetei: "1 rata, 2 verze, ½ kg rosii, 1 morcov, 1 ceapa, 1 pahar coniac, 100 g costita afumata, 150 g unt, sare, piper, 1 foaie de dafin. Se curata rata, se spala, se taie in patru bucati. Se asaza intr-o cratita cu feliute de costita, rondele de morcovi, ceapa intreaga, foaia de dafin, 3-4 boabe de piper si sare. Se toarna o ceasca cu apa si coniacul. Se fierbe la foc potrivit doua ore, sub capac. Separat se taie varza, se freaca cu sare si se inabusa in unt. Cind s-a rumenit, se adauga rosiile curatite si taiate. Se scot bucatile de carne, se strecoara sosul peste ele si se asaza pe varza. Se mai tin la cuptor 10-15 minute."
Sursa: Carte de bucate, Rada Nicolaie, Maria Iliescu, Elena Baltag, 1965
- 1 rata
- 100 g costita afumata
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 foaie de dafin
- cateva boabe piper
- 1 pahar coniac
- 2 verze proaspete
- 150 g unt
- 1/2 kg rosii
- sare
-
Se curata rata, se spala, se taie in cate bucati se doreste
-
Intr-o cratita, se asaza rata, feliute de costita, rondele de morcovi, ceapa curatata, intreaga, foaia de dafin, 3-4 boabe de piper si sare
-
Se toarna peste rata o ceasca cu apa si coniacul si se lasa sa fiarba la foc potrivit doua ore, sub capac
-
Separat se taie varza fideluta, se freaca cu sare si se inabusa in unt (se adauga foarte putina apa daca e cazul)
-
Cand s-a rumenit varza, se adauga rosiile curatate de coaja si seminte si taiate cubulete
-
Cand rata e gata, intr-o tava sau un platou termorezistent, se asaza varza calita si peste varza se pun bucatile de rata, se strecoara sosul de la rata peste ele si se da tava la cuptor 10-15 minute
-
Cand e gata, se scoate tava din cuptor si se serveste (daca dorim aranjam totul pe un platou de servit)
Am folosit rata de tara.
Pentru pregatirea ratei, eu am folosit o oala de fonta cu capac pe care am tinut-o la cuptor 2 ore.
Rata la capac cu garnitura de varza – excelenta.