Visinata – gust autentic, parfumat, fin.
Textul original al retetei: "Visinele cele mai coapte se pun intr-o sticla si se presara cu zahar cam 500-600 g la 1 kg de visine. Se poate pune chiar si in cantitati egale. A doua zi, se adauga ½ l alcool, cativa samburi de visina zdrobiti si un baton de vanilie. Odata sticla plina se leaga cu hartie de pergament si se tine la soare cateva luni, scuturand din cand in cand sticla. Toamna, se filtreaza si se pastreaza in sticle infundate si se serveste ori de cate ori e nevoie, diluandu-se cu sirop si potrivit dupa gust."
Sursa: Noutati gospodaresti. Conservarea alimentelor, Elisabeta Ciortan, Xenia Nicolau, 1943
- 1 kg visine
- 500-600 g zahar
- 1/2 l alcool
- 1 baton vanilie
- 1 pumn samburi visine
-
Visinele se curata de codite si se spala
-
Luam o parte din visine si le scoatem samburii astfel incat sa avem un pumn de samburi pe care ii zdrobim (ii putem pune intr-un prosop de bucatarie si ii spargem cu un ciocanel)
-
Punem toata cantitatea de visine (inclusiv cele carora le-am scos samburii) intr-un borcan de sticla incapator sau o damigeana de sticla
-
Punem zaharul peste visine, apoi adaugam samburii zdrobiti si batonul de vanilie taiat in 2-3 bucati
-
Amestecam toate ingredientele bine si punem un capac / dop lasand compozitia la macerat
-
Din cand in cand, mai amestecam cu o lingura (daca am pus intr-un borcan) sau scuturam damigeana
-
Dupa vreo 2 luni, se strecoara visinata , se pune in sticle pe care le astupam bine si le punem in camara
-
Servim ori de cate ori dorim un mic rasfat
Pentru alcool am optat pentru tuica de pruna de 30-40 grade tarie.
Dupa aproximativ 1 luna visinata este deja foarte gustoasa si e foarte greu sa nu o consumi pana se termina cele 2 luni de asteptare.
VISINATA – O bautura autentica, parfumata, fina.