Plachie de cartofi cu orez – o mancare de post usor de preparat si foarte gustoasa.
Textul original al retetei: "Cartofii se spala, se taie felii si se pune la fiert cu sare. Cand s-au fiert se strecoara. In acest timp, prajim orez in untdelemn si il stingem cu zeama, in care am fiert cartofii, adaogand bulion de rosii si putin piper. Intr-o tava unsa cu untdelemn, punem un rand de cartofi fierti si unul de orez, in asa fel ca deasupra sa fie carfofi. Turnam deasupra putin bulion amestecat cu apa si dam la cuptor."
Sursa: Mancari de post, Maria Parvulescu, 1938
- 500 g cartofi
- 1/2 cana orez
- cateva linguri bulion de rosii
- sare
- piper
- putin ulei
- cateva fire marar verde
-
Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie rondele si se pun la fiert
-
Odata cartofii fierti, se scot din apa si se pun deoparte (nu aruncam apa in care au fiert)
-
Separat, intr-o tigaie, se prajeste orezul in putin ulei si se stinge cu putina zeama (din apa
in care au fiert cartofii) -
In orez se adauga putin bulion, sare si piper si se amesteca bine
-
Intr-o tava unsa cu ulei se asaza un rand de cartofi, un rand de orez astfel incat deasupra sa avem cartofi
-
Se toarna usor in tava aproximativ 1,5-2 cani de apa in care am diluat putin bulion si am pus si putina sare
-
Tava se da la cuptor si se lasa pana cand orezul este fiert (daca mai e nevoie de putina apa mai adugam)
-
Cand e gata, se scoate tava din cuptor si se presara pe deasupra putin marar tocat marunt
-
Se serveste
Plachie de cartofi cu orez – o mancare de post usor de preparat si foarte gustoasa.