Papanasi din mamaliga – o gustare delicioasa.
Textul original al retetei: "1 ceasca mamaliga, ¼ kg brinza, 1 ou, 1-2 linguri faina, 1 lingura grasime, sare. Un rest de mamaliga se amesteca cu brinza de vaca sau de oi, cu un ou sau doua, dupa cantitatea de mamaliga ramasa, 1 lingura sau doua de faina de griu. Se sareaza, daca mai e nevoie. Se formeaza papanasi care se prajesc in unt sau alta grasime. Se servesc cu sau fara samantana"
Sursa: Indrumari practice pentru tinerele gospodine, Elena M. Herovanu, 1964
- 5-6 linguri mamaliga
- 250 g branza de vaca sau de oi
- 2 oua
- 2 linguri faina de grau
- putina sare (daca e nevoie)
- 1 lingura untura
- cateva linguri smantana (optional)
-
Mamaliga se amesteca bine cu branza, ouale, faina si putin sare daca e nevoie (daca branza nu e sarata)
-
Din aceasta compozitie se formeaza papanasii (cu mainile date prin faina formam cate o bila, o turtim usor iar in mijloc facem o adancitura apasand cu degetul mare)
-
Papanasii se rumenesc frumos pe ambele parti in grasime incinsa
-
Cand sunt gata, papanasii se asaza pe platoul de servit si se servesc optional cu smantana
Trebuie sa fim atenti ca branza pe care o punem sa nu fie prea sarata sa nu iasa papanasii prea sarati.
Cantitatea de faina o punem in functie de consistenta branzei (daca branza e mai moale posibil sa mai fie nevoie de putina faina ca sa putem forma papanasii)
Papanasi din mamaliga – o gustare delicioasa.