SPANAC – ANUL 1929

SPANAC – ANUL 1929

Spanac cu friganele – absolut delicios.

SPANAC – ANUL 1929
Timp preparare
1 hr
 

Textul original al retetei: "Curatim de cotoare 1 kgr. spanac, gras, il spalam in mai multe ape si il lasam sa se scurga. Punem intr-o oala mare 2 kgr. apa sa fearba si cand ferbe, punem si spanacul sa fearba in clocot de 5-6 ori, apoi il strecuram prin sita, punand apa rece peste el si il lasam sa se scurga bine; dupa aceea il stoarcem bine intre maini si il tocam marunt, pe o scandura. Facem rantas din 1 ½ lingura unt sau untura  cu o lingura faina si cand este rumen, ii adugam ½ capatana de usturoi, tocat marunt, mestecandu-l odata, fara a-l lasa sa se prajeasca peste ei punem spanacul tocat, lasand sa se prajeasca putin, apoi il subtiem cu lapte dulce, sau cu supa de vaca, ca de un os, mestecand sa nu se faca cocoloase, adaugandu-i sarea trebuincioasa, si lasandu-l sa fearba ca 10 minute, si indata servit, punand peste ochiuri nemtesti sau carnatei de creeri, carnatei de clatite sau felii de franzeluta muiate mai intai in lapte dulce , apoi in oua batute si coapte in untura fierbinte."

Sursa: Buna menajera sau carte de bucate, Ecaterina Comsa, 1929

tip: Fel Principal
pentru: 4 persoane
Ingrediente
  • 1 kg spanac
  • 1, 5 linguri unt (50-60 g)
  • 1 lingura faina
  • 1/2 capatana usturoi
  • 1 pahar lapte dulce
  • putina sare
Friganele
  • cateva felii paine
  • 1/2 pahar lapte dulce
  • 1-2 oua
  • 1-2 linguri untura
Instructiuni
  1. Spanacul se curata de cotoare, se spala bine si se pune la fiert cu apa cat sa il acopere

  2. Cand spanacul este fiert, se scurge de apa in care a fiert si se clateste cu apa rece

  3. Spanacul scurs bine de apa se pune pe un tocator si se toaca marunt cu un cutit

  4. Intr-o tigaie se pune untul si cand s-a topit se adauga faina amestecand bine sa nu se faca cocoloase

  5. Cand faina e rumena, se adauga usturoiul curatat si tocat marunt, lasam putin si apoi se adauga si spanacul tocat marunt lasandu-l sa se prajeasca putin (amestecam frecvent)

  6. Se subtiaza spanacul cu lapte, se adauga si putina sare si se lasa sa fiarba aproximativ 10 minute

  7. Separat se pregatesc friganelele: feliile de paine inmuiate in lapte si date prin ou se prajesc in
    untura

  8. Cand spanacul este gata se serveste cu friganele

Note reteta

Asa cum indica reteta originala, spanacul poate fi servit si cu oua ochiuri, carnatei de creeri, carnatei de clatite sau friganele. Eu am ales friganelele.

Spanac cu friganele – absolut delicios.


Related Posts

SPANAC DE POST – ANUL 1920

SPANAC DE POST – ANUL 1920

Facebook Spanac de post – usor de preparat, interesant si foarte gustos.

MAMALIGA BOIEREASCA – ANUL 1927

MAMALIGA BOIEREASCA – ANUL 1927

Facebook Mamaliga boiereasca – o mamaliga foarte, foarte gustoasa!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.